Evropská komise vyhrožuje Maďarsku kvůli přijatým koronavirovým opatřením v zemi řízením. Podle Bruselu nelze porušovat demokracii.

Evropská komise varovala Maďarsko, že pokud jeho opatření přijatá v boji proti šíření koronaviru překročí povolenou mez, hrozí mu řízení pro porušování unijních smluv. Brusel si ale došlápne na všechny členské státy včetně Česka.

Evropská komise v současné době přezkoumává přijatá nouzová opatření ve všech členských zemích. Zjišťuje totiž, zda některá nejdou proti demokratickým hodnotám a základním právům.

Brusel se zaměřil hlavně na Maďarsko, které kritizuje za nově přijatý zákon. Ten umožňuje premiérovi Viktoru Orbánovi řídit zemi v době nouzového stavu pomocí dekretů.

„Jsem připravena jednat, pokud omezení překročí povolenou míru,“ uvedla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v rozhovoru s nedělníkem Bild am Sonntag.

Podle šéfky Komise „je v pořádku, pokud členské státy EU reagují na krizi pomocí mimořádných opatření, ta ale musí být přiměřená, časově omezená a demokraticky kontrolovaná“. (pel)

Maďarské podniky bude řídit armáda. Orbán chce rozpustit parlament