Rusko a OPEC se dohodly na rekordním snížení těžby ropy. Ukončily tak cenovou válku na ropném trhu. (Ilustrační foto).

Rusko a OPEC se dohodly na rekordním snížení těžby ropy. Ukončily tak cenovou válku na ropném trhu. Organizace zemí vyvážejících ropu formou videokonference dojednaly snížení těžby v květnu a červnu o 10 až 11 milionů barelů denně. Od července bude snížení těžby mírnější, když bude činit osm milionů barelů denně.

Další změna má nastat od ledna 2021, kdy bude snížení těžby zmírněno na šest milionů barelů denně.

Z dohody budou osvobozeni tři členové OPEC, a to Írán, Venezuela a Libye.

Rusko je druhý největší producent kapalných paliv na světě hned po USA.

Ceny ropy reagovaly na ohlášenou dohodu výrazným poklesem. Ještě před dosažením dohody přitom rostly až o deset procent.

Snížení těžby by mělo vést ke zvýšení ceny ropy, jež se nyní pohybuje kolem 33–34 dolarů za barel. Tak nízká cena způsobuje problém hlavně americkým firmám těžícím z břidlic, jelikož jim nestačí k financování provozních nákladů, splácení dluhů ani na investice do průzkumu a nových vrtů.

Ještě na konci minulého roku byla průměrná cena ropy skoro dvojnásobná.

Saúdská Arábie, třetí největší producent na světě a největší vývozce ropy, se začátkem března nepohodla s Ruskem, jemuž navrhla, aby klíčové těžební země dále snížily produkci. To však ruská strana odmítla.

Následně mezi ropnými velmocemi propukla „cenová válka“. Arabové výrazně zlevnili exportovanou ropu.

Podle neoficiálních zdrojů se Saúdská Arábie a Rusko nyní předběžně dohodly, že sníží svoji produkci každý na 8,5 milionu barelů denně. Saúdská Arábie přitom ještě v únoru těžila zhruba 9,7 milionu barelů denně.

Energetická agentura USA ve středu oznámila, že americká těžba ropy minulý týden klesla o 600 tisíc barelů denně (z necelých 13 milionů barelů denně). (sfr)