Ministerstvo financí očekává kvůli koronaviru v letošním roce pokles české ekonomiky o 5,6 procenta.

Českou ekonomiku čeká v letošním roce propad o 5,6 procenta. Odhadlo to ministerstvo financí, které kvůli dopadům pandemie koronaviru snížilo odhad. Původně se přitom počítalo s růstem o 2,5 procenta. 

Vlády většiny zasažených zemí přijímají zásadní opatření za účelem zbrzdění explozivního nárůstu počtu nakažených. Tyto nezbytné kroky mají a budou mít velmi negativní vliv na makroekonomický vývoj.

V roce 2019 růst reálného HDP zpomalil na 2,6 procenta. Hlavním faktorem byly výdaje domácností na konečnou spotřebu, ekonomiku ale podpořily také investice do fixního kapitálu a spotřeba sektoru vládních institucí.

Saldo zahraničního obchodu při poklesu dynamiky vývozu i dovozu hospodářský růst mírně tlumilo. Průměrná míra inflace v roce 2019 při akceleraci cenového růstu v závěru roku dosáhla 2,8 procenta.

V roce 2020 počítá resort s propadem ekonomického výkonu o 5,6 procent. K nejhlubšímu poklesu by mělo dojít v oblasti zahraničního obchodu a u investic do fixního kapitálu.

Nižší by však měla být i spotřeba domácností. Od 2. poloviny roku 2020 by ekonomická aktivita měla oživovat, v roce 2021 by tak hospodářský růst mohl dosáhnout 3,1 procenta.  (pel)