Vláda schválila odklad splátek úvěrů a hypoték. (Ilustrační foto: Twitter Alena Schillerová)

Splátky úvěrů a hypoték sjednaných před 26. březnem dostaly odklad až půl roku, schválila vláda. Nových úvěrů sjednaných po tomto datu, kreditních karet a kontokorentů se opatření nedotkne. Dlužníci musejí před odložením splátek oznámit věřiteli, že byli postižení koronavirovou pandemií. Banky to zkoumat nebudou.

Ministerstvo financí to oznámilo na svém webu.

„Chceme pomoci občanům, živnostníkům i firmám, kteří se kvůli nouzovému stavu dostali do tíživé finanční situace. Po intenzivních jednáních se zástupci České národní banky a čtyř hlavních tuzemských bank jsme proto připravili řešení pro ty, které aktuální situace zasáhla nejcitelněji,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Dodala, že odložení splátek bude pro klienty dobrovolné a nebudou s ním spojeny žádné poplatky.

Pokud klient odložení splátky využije, délka splácení úvěru se adekvátně prodlouží o dobu, po kterou bude přerušeno.

„Přerušení splácení úvěru nepovede k negativnímu zápisu v registrech. Lidé se tedy nemusejí obávat, že by jim do budoucna komplikovalo případné další žádosti o úvěry,“ ujistila Schillerová.

Splátky bude možné odložit u spotřebitelských i podnikatelských úvěrů včetně hypoték, které byly sjednány a čerpány před 26. březnem 2020. V případě hypoték je možné splácení přerušit také u smluv sjednaných před 26. březnem, které byly čerpány po tomto datu. (pel)

Ministryně Schillerová chce pozastavit splácení všech hypoték, půjček i úvěrů