Ministr obrany Lubomír Metnar protlačuje posílení pravomocí premiéra Andreje Babiše na úkor parlamentu. A to během nouzového stavu...

Ministr obrany Lubomír Metnar (ANO) navrhuje zákon, který by dal premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a jeho vládě všechny pravomoci Poslanecké sněmovny. V budoucnu by tak v době krize mohl celou zemi řídit kabinet úplně sám. Pokud by vláda navíc nebyla schopna rozhodnout, vše by bylo jen v rukou předsedy vlády. Návrh oslabující zásadně parlament se navíc dostává na stůl v době, kdy je v ČR vyhlášen nouzový stav. 

Upozornily na to ve společném článku deník Aktuálně.cz a týdeník Respekt.

Stav ohrožení státu nebo válečný stav by podle návrhu mohla vyhlásit samotná vláda nebo premiér bez souhlasu sněmovny.

V dokumentech ale není specifikováno, co přesně jsou neodkladné situace, za kterých by veškeré pravomoci přešly na vládu.

Metnar navrhuje připomínkové řízení, ve kterém by se k návrhu mohla vyjádřit ministerstva a další instituce, nahradit projednáním na schůzi Bezpečnostní rady státu kvůli „povaze a citlivosti předkládaného materiálu“. Té předsedá premiér Andrej Babiš, připomněly servery.

Návrh oslabující zásadně parlament se navíc dostává na stůl v době, kdy je v ČR vyhlášen nouzový stav.

Metnar později v úterý na Twitteru návrh označil za nešťastný.

„Přiznávám, že načasování vložení doporučujícího úvahového dokumentu do vládního systému bylo nešťastné, rozhodně nechci v dané situaci oslabovat moc Poslanecké sněmovny! Pokud by v budoucnu k něčemu mělo dojít, musí k tomu být široká politická shoda,“ napsal.

Že by se měl zákon projednávat, popřel i sám premiér Babiš.

„Absolutně s tím nesouhlasím, zastavil jsem to a projednávat to SAMOZŘEJMĚ nebudeme. Nevím, proč teď ministerstvo obrany vytáhlo dokument, který jim zadala vláda už v roce 2015. Tohle se kolegům fakt nepovedlo,“ uvedl.

Kritice čelí i maďarská vláda Viktora Orbána. Tamní parlament schválil kontroverzní zákon, který vládě umožňuje řídit zemi v době nouzového stavu pomocí dekretů a dává jí větší kontrolu nad novináři. (pel)

Maďarské podniky bude řídit armáda. Orbán chce rozpustit parlament