Velikonoce strávíme doma, potvrdil Babiš. (Foto: archív, reprofoto z ČT)

Premiér Babiš požaduje dalších 30 dní nouzového stavu. Nouzový stav s karanténními opatřeními by pak platil zhruba až do poloviny května. Kvůli zhoršení koronavirové pandemie ve světě je ve hře také zavedení povinné dvoutýdenní karantény pro každého navrátilce do České republiky.

Premiér Andrej Babiš se vyslovil pro prodloužení nouzového stavu v Česku. Ten zatím platí od 12. března na měsíc, tedy do 12. dubna. Prodloužení o 30 dnů by znamenalo protažen nouzového stavu až zhruba do poloviny května.

„Nouzový stav v zemi bude potřeba prodloužit,“ oznámil Babiš v České televizi.

„Myslím, že se tomu nevyhneme, protože je zkrátka jasné, že ten počet nakažených bude stoupat,“ vysvětlil.

Konstatoval také, že je již jasné, že Velikonoce „strávíme doma“.

Za nejdůležitější označil projekt takzvané chytré karantény, tedy nového systému, který by měl pomoci zachycovat nakažené koronavirem a izolovat jejich kontakty, a to za pomoci dat z jejich telefonů či platebních karet.

Projekt začne být příští týden testován v Jihomoravském kraji.

Ministr zahraničí Petříček navrhne zavedení povinné karantény pro všechny, kdo se do ČR vrací ze zahraničí.

„Situace ve světě se zhoršuje, proto v pondělí vládě navrhnu povinnou čtrnáctidenní karanténu všem vracejícím se. To znamená bude jedno, odkud se kdo vrací. Zdraví je na prvním místě,“ prohlásil Petříček.

Dosud se povinnost karantény vztahuje jen na poslední navrátilce, kteří se do republiky dostávají z takzvaných rizikových zemí. To je většina západní Evropy.

Ale například Čína již byla ze seznamu po zlepšení tamější situace vyjmuta.

Česká vláda nově nařídila povinnou dvoutýdenní karanténu i takzvaným pendlerům. Výjimka však umožňuje přejezdy hranic lidem pracujícím ve zdravotnictví, u záchranných složek nebo v sociální oblasti. (sfr)