Španělé našli kličku, jak obejít vládní koronavirové nařízení, které omezuje vycházení. Začali pronajímat psy lidem, kteří domácího mazlíčka nemají, aby se dostali ven.

Ve Španělsku se snaží obejít vládní zákaz vycházení. Španělé začali pronajímat své psy lidem, kteří domácího mazlíčka nemají, aby se dostali ven. Někteří dokonce venčili plyšáky. V zemi totiž platí nouzový stav a lidé mohou opustit své domovy pouze v případě, že jdou do práce, na nákup nebo k doktorovi. Kromě toho úřady povolily právě krátké procházky s mazlíčky. 

Lidé nabízejí pronájem psů za několik desítek eur. Objevily se i reklamy s texty jako: „Pronajměte si psa a vyjděte z domu, aniž byste byli pokutováni za porušení karantény“.

Video na sociálních médiích dokonce ukázalo ženu, která šla po cestě s želvou připnutou k provázku. Další muž byl natočen, když si na procházku vzal kachnu.

Španělsko bylo dlouho kritizováno, že v opatřeních zaspalo. Křivka nakažených tam ale začala strmě stoupat a země je nyní třetí zemí nejhůře postiženou koronavirem po Číně a Itálii.

Vláda proto vyhlásila minulý víkend na 2 týdny nouzový stav. Lidé mají zakázáno vycházet ven, pokud nejdou do práce, na nákup nebo k lékaři. Zavřené jsou obchody a restaurace s výjimkou prodejen potravin, lékáren a kiosků.

Počet nakažených se ve Španělsku v sobotu vyšplhal na 21 571 případů, z toho 1 093 lidí nákaze podlehlo. (pel)