V Česku je 774 lidí nakažených koronavirem. Podle prognózy by v Česku mohl do poloviny dubna vzrůst na 15 tisíc.

V Česku bylo k pátečnímu ránu 774 lidí nakažených koronavirem. V nemocnicích leží 64 pacientů, z nich je 5 ve vážném stavu. Čtyři pacienti se z nákazy vyléčili. Podle prognózy by v Česku mohlo být v polovině dubna 15 tisíc nakažených.

Podle šéfa Ústředního krizového štábu Romana Prymula může vláda ještě zpřísnit karanténní opatření, pokud lidé budou nařízení vlády porušovat. Vláda by mohla nařídit úplný zákaz vycházení.

Úřady vyzvaly obyvatele měst, aby nejezdili přes víkend chaty a chalupy. Obyvatelé vesnic se totiž bojí zavlečení nákazy z mést. Starostové tak žádají vládu, aby ochránila venkov před náporem rekreantů.

„Je tady první víkend v režimu usnesení vlády o zákazu volného pohybu osob. Chtěl bych všechny občany požádat, aby nejezdili na chaty a chalupy za účelem rekreace a zůstali doma. Pokud na chalupu musíte, setrvejte v jejím prostoru a minimalizujte kontakt s okolím. Je to důležité,“ napsal ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) na Twitter.

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve čtvrtek na tiskové konferenci řekl, že proti chatařům přitvrdí. Mnozí totiž mají dojem, že na jejich víkendovém sídle karanténa neplatí. I tam by se však podle Babiše měli zdržovat uvnitř.

Restriktivněji chce vláda přistupovat také k lidem překračujícím hranice za jiným účelem, než je práce. Povolení cest přes hranice pro tzv. pendlery totiž lidé v příhraničí zneužívají.

„Očekávali jsme, že se lidé budou podle našeho rozhodnutí chovat. Tak tomu ale bohužel není. Hranice překračují i ti, kteří potvrzení nemají,“ řekl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Nově se proto budou přeshraniční pracovníci prokázat razítkem ve speciálním dokumentu.

„Od půlnoci 21. března 2020, tedy v noci z pátku na sobotu, nebude do hraničí vpuštěn nikdo kromě těch, kdo budou mít potvrzení. Dostanou knížku přeshraničního pracovníka. To je v podstatě kus papíru, na který budou policisté dávat razítko při výjezdu i příjezdu,“ uvedl Hamáček.