Politici by v Česku by podle odborářského šéfa Středuly měli zapomenout na rozpočtovou kázeň a vpustit do ekonomiky další peníze.

Odbory v Česku předpovídají, že koronavirová epidemie u nás způsobí doslova hospodářskou apokalypsu. Hrubý domácí produkt by mohl propadnout až o 8 procent a bez práce prý zůstane až 450 tisíc lidí. Uvedl to předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula.

„Česká republika se nachází v kritické situaci,“ prohlásil Středula.

Pokud bude krize trvat přibližně čtvrt roku, což je podle ČMKOS ta nejkratší možná doba, jakou si odbory umí představit, pak předpokládají pokles HDP o minus 5 až 8 procent, což jsou prý teprve počáteční odhady.

Zároveň se odbory domnívají, že dojde ke krátkodobé ztrátě pracovních příležitostí v počtu 400 až 450 tisíc míst.

„Největší díl se odehraje v oblasti obchodu a dopravy, protože to jsou provázaná odvětví, dále v oblasti průmyslu, ale také přijde o pracovní příležitosti asi sto tisíc OSVČ,“ uvedl Středula.

„Pokud někdo ještě hovoří o udržení výroby, tak je to v současné situaci pouze iluze. Iluze proto, že v horizontu 10 až 14 dnů mohou padnout další výrobkové řetězce,“ doplnil šéf odborářů.

Jako příklad uvedl automobilový průmysl, kde tři největší automobilky v České republice zastavují svůj provoz, což dopadne i na jejich tuzemské dodavatele.

„Jestliže si šetřílkové myslí, že na tom je ještě něco možné ušetřit, tak jenom připomínám příběhy z let 2009 a 2013, kdy Česká republika musela jako jedna z mála zemí projít krizí dvakrát a ne jednou jako jiní,“ konstatoval dále Středula.

Pokud jde o státní pomoc ekonomice, předseda ČMKOS poukázal například na situaci v USA.

„Pokud bychom se inspirovali v USA, pak by investice vzhledem k poměru ekonomiky měly začínat někde kolem 300 miliard.“

Politici by podle Středuly měli zapomenout na rozpočtovou kázeň a vpustit do ekonomiky další peníze.

Pomoc budou podle odborářského šéfa potřebovat také osoby samostatně výdělečně činné. Stát by jim prý měl odpustit například placení nájmů nebo placení jiných závazků.

Vyslovil se také pro zastavení splátek hypoték, a to přibližně na rok, což by prý stálo asi 50 miliard. (sfr)