Vláda přidá na bezúročné půjčky pro podnikatele zasažené koronavirem další 1 miliardu korun.

Babišova vláda přidá další 1 miliardu korun na bezúročné půjčky pro podnikatele kvůli problémům, které jim způsobilo šíření epidemie koronaviru. Na program Úvěr COVID bylo původně určeno 600 milionů korun. Byl o něj však mimořádný zájem a peníze byly téměř vyčerpány během jediného dne. 

„O program podpory podnikatelů COVID, který připravilo MPO s ČMZRB a kam jsme alokovali 600 mil. Kč, je mimořádný zájem. Během prvního dne jsme přijali žádosti v objemu cca 800 mil. Kč. Obratem jsme na mimořádné vládě schválili do programu další miliardu,“ napsal ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) na Twitteru.

Bezúročný úvěr s odkladem splátek pro podnikatele zasažené koronavirem poskytuje Českomoravská záruční a rozvojová banka. Příjem žádostí byl spuštěn v pondělí 16. března.

Podle Havlíčka bylo za přijato 437 žádostí v celkové výši 800 milionů korun. Program je tak již téměř vyčerpán.

Vláda proto na jednání schválila, že podnikatelům a živnostníkům postiženým epidemiíí koronaviru přidá další 1 miliardu korun.

Jedná se o úvěry s ročním odkladem splatnosti, bezúročné úvěry s následujícími dvěma lety splácení.

Českomoravská záruční a rozvojová banka program Úvěr COVID připravila ve spolupráci s ministerstvem průmyslu a obchodu s cílem usnadnit přístup malým a středním podnikatelům k provoznímu financování.

Peníze mohou čerpat podnikatelé, jejichž ekonomické aktivity omezila koronavirová infekce a související preventivní opatření.

Prostřednictvím národního programu budou moci podnikatelé získat provozní úvěr s nulovým úrokem a až ročním odkladem splátek k úhradě provozních nákladů.

Provozní úvěr bude možné využít například na úhradu mezd zaměstnanců, nákladů na energie, nájmu, k profinancování zásob, úhradě dodavatelsko-odběratelských faktur, k předfinancování pohledávek apod.

Ministři rozhodli také o tom, že zákaz maloobchodního prodeje ze dne 14. března 2020 se nevztahuje na prodej textilního materiálu, textilní galanterie či servis výpočetní techniky, spotřební elektroniky a dalších přístrojů pro domácnost.

Obchody dostaly výjimku, aby si lidé mohli doma provizorně ušít roušky, které stát nebyl schopen zajistit. V pražské MHD přitom od dnešního dne platí zákaz vstupu bez zakrytých úst a nosu.

Ke stejnému opatření přistoupily i České Budějovice. (pel)