Živnostníci a firmy naléhavě žádají okamžitou pomoc státu. Problémy mají kvůli epidemii koronaviru už 4/5 z nich.

Problémy mají kvůli epidemii koronaviru v Česku 4/5 podnikatelů a zaměstnavatelů. Ti proto žádají stát o okamžitou pomoc. Uvedla to Hospodářská komora. Prioritou je ochránit pracovní místa i firmy před krachem. Peníze by měly jít v první řadě na úhradu mezd a režijní výdaje. Podle odhadů Hospodářské komory stát musí k záchraně tuzemské ekonomiky před kolapsem připravit přibližně 40 miliard korun. 

„Na tuzemské podniky a hospodářství může aktuální situace dolehnout více než krize z roku 2009. Stát musí okamžitě zajistit pomoc podnikatelům a jejich zaměstnancům. Je nezbytné teď udržet v chodu aspoň ty obchody a služby, které jsou povolené. Jejich zaměstnanci proto potřebují hlavně vybavit ochrannými pomůckami,“ uvedl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Situace se podle něj začíná vyhrocovat i v obchodech s potravinami a drogistickým zbožím.

Upozornil, že hlavně na vesnicích hrozí uzavření prodejen a k přerušení zásobování obyvatel, protože zaměstnanci nechtějí bez ochranných pomůcek pracovat.

Obchody a služby, které nejsou uzavřené, žádají o co nejrychlejší dodávky roušek a dezinfekcí.

Podle HK bude muset vláda přesunout co nejvíce peněžních prostředků na mzdy, odvody a režijní výdaje. K poskytnutí peněžních zdrojů v sumě přibližně 40 miliard korun musí dojít do 10 dní.

V existenčních problémech se navíc ocitli živnostníci. Kvůli tomu, že jim byla živnost zakázána, ze dne na den nemají na nájmy ani na živobytí pro své rodiny.

Hlavně živnostníci a firmy s malým počtem zaměstnancům žádají konkrétní pomoc: aby jim stát odložil povinné platby, úroky i pokuty z prodlení plateb. Naopak velké firmy teď potřebují kompenzace za výplaty náhrad zaměstnanců.

Dlouhý rovněž požádal města a obce, aby firmám umožnily snížení nebo odklad úhrady nájemného, popřípadě aby alespoň nezaplacený nájem nebyl důvodem k vypovězení smlouvy.

Ve vyjednáváních firem s městy jsou připraveny pomoct krajské a regionální hospodářské komory po celé zemi. (pel)