Automobilky v Evropě doplácí na koronavirus. Koncern Volkswagen zavře na 2 až 3 týdny evropské továrny.

Automobilky doplácí na koronavirus. Koncern Volkswagen kvůli šíření epidemie koronaviru zavře na 2 až 3 týdny své evropské továrny. Kvůli tomu omezí od středy výrobu i tuzemská Škoda Auto. O přerušení výroby jednali také odboráři nošovické automobilky Hyundai. 

„Vzhledem k významně se zhoršujícímu odbytu a nejistotě spojení s dodávkami dílů pro závody našich značek je nevyhnutené sáhnout k přerušení produkce,“ prohlásil šéf Herbert Diess koncernu VW, jehož součástí je i Škoda Auto.

Výroba bude zastavena ve španělských závodech VW, v Setubalu v Portugalsku, Bratislavě na Slovensku a v závodech Lamborghini a Ducati v Itálii do konce tohoto týdne.

Většina jejích dalších německých a evropských továren se chystá pozastavit výrobu.

Odboráři Škodovky žádali přerušit výrobu, protože by podle nich by měli všichni zaměstnanci na dva týdny do karantény. Minulý týden se totiž prokázala nákaza koronavirem u jednoho ze zaměstnanců mladoboleslavské automobilky.

Dezinfikovala se pracoviště, jídelna a několik pracovníků skončilo v karanténě. To ale odborům připadalo jako málo dostatečné.

Automobilka Škoda podle deníku E15 také od středy omezí výrobu. Důvodem je právě rozhodnutí německého koncernu Volkswagen, který uzavře na dva až tři týdny své evropské závody.

O čtrnáctidenní přerušení výroby a karanténu požádali i odboráři automobilky Hyundai v Nošovicích. Pracovníci jsou prý připraveni výpadek výroby odpracovat při přesčasech, až se situace dostane pod kontrolu. (pel)