Vláda od 16. března zavře hranice. Cizinci se nedostanou dovnitř, Češi se nedostanou ven.

Vláda uzavře hranice České republiky. Od 16. března bude zakázán cizincům ze všech zemí vstup na české území. Občané ČR a cizinci s trvalým nebo přechodným pobytem zase nebudou moci od stejného data vycestovat mimo území Česka. Výjimky bude udělovat ministerstvo vnitra.

Výjimky se budou vztahovat na řidiče kamionů a autobusů, na posádky vlaků a lodí, piloty dopravních letadel nebo na příslušníky záchranných a bezpečnostních složek. I přes drastičnost opatření byl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) o jeho nutnosti.

„Je to opatření, které může podle našeho názoru zásadním způsobem přispět k zamezení šíření koronaviru,“ řekl Hamáček.

Kromě uzavření hranic vláda nově zakázala prodeje na tržištích a tržnicích, přítomnost veřejnosti v bazénech, provoz denních stacionářů či návštěvy ve věznicích.

Vláda tak zpřísňuje dříve přijatá opatření, kterými zakázala shromažďování nad 30 osob, nebo omezila otevírací dobu stravovacích provozoven do osmé hodiny večerní.

Na návrh ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO) také vláda přijala usnesení, že šíření koronaviru může být klasifikováno jako trestný čin.

Z rezerv pak vláda uvolnila 500 milionů korun pro Ministerstvo zdravotnictví na nákup zdravotnických ochranných pomůcek. Jedná se zejména o respirátory, roušky, pláště nebo dezinfekční potřeby. Ministr zdravotnictví pak musí připravit krizovou distribuci tohoto materiálu do pondělního jednání vlády.

„Je potřeba definovat, kdo potřebuje respirátory. Je potřeba zavést krizovou distribuci. Jsou nakoupeny i roušky. V pondělí budeme o tom podrobně jednat,“ řekl k rozhodnutí premiér Andrej Babiš (ANO).

Právě za nedostatek roušek a respirátorů byla vláda opakovaně kritizována.

“Vláda říká: Měli bychom lékařům a sociálním pracovníkům nařídit používání respirátorů, jenže nemáme respirátory. Lidem bychom měli nařídit plošné používání roušek, jenže nemáme roušky. Komu se to nelíbí a tvrdí, že jsme totálně neschopní, ten šíří zbytečnou paniku,” ironizoval vládní nepřipravenost na Facebooku Miroslav Kalousek (TOP 09).

Babiš dále rázně popřel, že by na Prahu mohla být uvalena karanténa.

„Není to na stole. Jasně jsem řekl, že pokud bychom dospěli k názoru větší karantény, vyhlásíme ji pro celou Českou republiku,“ řekl Babiš.