Španělsko odmítlo 94 % žadatelů o azyl z lodi Aquarius.

Španělsko odmítlo 94 % žadatelů o azyl z lodi Aquarius. Záchranné lodi organizace Lékaři bez hranic s 629 migranty na palubě odmítala Itálie přes měsíc povolit zakotvení u svých břehů. V srpnu 2018 nabídlo Španělsko posádce lodi možnost zakotvit v přístavu ve Valencii.

Ze 629 pasažérů většinou z Eritrei a Súdánu se jich 253 rozhodlo požádat o azyl ve Francii. Zbylých 376 migrantů tak formalizovalo svou žádost o azyl ve Španělsku. Většina žádostí se doposud projednává.

Do současnosti rozhodly španělské soudy pouze v 62 případech. A pouze 4 žadatelům byla přiznána ochrana coby uprchlíkům. To znamená, že španělské soudy odmítly udělit azyl ve 94 % posouzených případů.

Mezi zachráněnými z lodi Aquarius bylo nejvíce Eritrejců, Súdánců, Nigerjiců a Alžířanů. Kromě nich se na lodi nacházeli občané 21 dalších států.

Loď, která plula v roce 2018 pod vlajkou Gibraltaru operovaly neziskové organizace Lékaři bez hranic a SOS Méditerranée sloužila od roku 2016 jako záchranné plavidlo. Aktivisté její pomocí sbírali z volného moře osazenstva člunů, která tvořili uprchlíci a nelegální migranti.

Zvláštní komise, v níž zasedají členové několika španělských ministerstev, se usnesla, že v drtivé většině případů nesplňují žadatelé prakticky žádnou nutnou podmínku pro udělení statutu uprchlíka. Tento statut má za úkol chránit pronásledované z důvodů rasy, víry nebo politického přesvědčení.

Průměrný počet úspěšných žádostí o azyl je ve Španělsku 5 %. Jihoevropská země se tak v roce 2019 propadlo na úroveň Maďarska, které je považováno za lídra v prosazování antiimigračních politik. Nízká obecná míra úspěšnosti žádostí o azyl souvisí podle expertů s vlnou migrace z Latinské Ameriky. Španělsko totiž Venezuelanům, Kolumbijcům nebo Nikaragujcům žádosti o azyl automaticky zamítá.