Americký prezident Donald Trump kvůli pandemii koronaviru zakázal na 30 dní cesty z Evropy do USA.

Americký prezident Donald Trump zakázal kvůli koronaviru na 30 dní cesty z Evropy do Spojených států. Výjimku dostala pouze Velká Británie. Evropská unie se ale zlobí, že s ní omezení nebylo předem konzultováno. Opatření bude platit pro 26 evropských zemí včetně ČR od páteční půlnoci.

Prezident Donald Trump uvalil zákaz cestování na 26 evropských zemí poté, co Světová zdravotnická organizace označila koronavirus za globální pandemii.

Obvinil navíc Evropskou unii, že nekoná dostatečně rychle proti „cizímu viru“. Shluky nákazy ve Spojených státech podle něj „nasadili“ cestující z Evropy.

Brusel ale vznesl námitky s tím, že EU podniká „rázné kroky“ proti rozšíření pandemie.

USA zakázaly vstup cestujícím z 26 evropských zemí, které tvoří tzv. Schengenský prostor, kde mezi vnitřními hranicemi neexistují pasové kontroly.

Podle ministerstva vnitřní bezpečnosti se zákaz nevztahuje na osoby s trvalým pobytem v USA a ve většině případů se nevztahuje na bezprostřední rodinné příslušníky amerických občanů.

Irsko a Spojené království dostaly výjimku, i když není jasné proč, když se tam virus také vyskytuje. 

Zákaz cestování se nevztahuje na evropský obchod nebo zboží.

Celkově je v USA nakaženo přes 1 100 lidí, z toho 37 lidí na nákazu zemřelo. Mezi nemocnými je i oscarový herec Tom Hanks, který se spolu s jeho ženou, herečkou s producentkou Ritou Wilsonovou, nakazil v Austrálii.  (pel)