Průmyslová produkce v ČR v lednu meziročně klesla o 1,4 procenta, informoval ČSÚ.

Český průmysl se propadá. Průmyslová výroba v lednu meziročně klesla o 1,4 procenta. Po vyloučení sezónních vlivů byla meziměsíčně vyšší o 1,1 procenta. Hodnota nových zakázek se meziročně zvýšila o 1,3 procenta.

Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ).

„Celkový mírný pokles průmyslové produkce pokračoval i v lednu s tím, že jednotlivým odvětvím se dařilo různě. Například v dřevozpracujícím průmyslu se projevila zvýšená činnost v souvislosti s kůrovcovou kalamitou. Naopak s problémy se i nadále potýkal kovodělný průmysl,“ uvedl Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky.

Reálně byla průmyslová produkce v lednu meziměsíčně vyšší o 1,1 procenta. Meziročně klesla o 1,4 procenta.

Lednový výsledek průmyslu nejvíce ovlivnila výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu, která se proti loňskému lednu snížila o 5,8 procenta.

Výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků klesla o 5,5 procenta a výroba strojů o 3,2 procenta.

Naopak meziročně vyšší o 3 procenta byla výroba aut, přívěsů a návěsů. Výroba počítačů stoupla o 6,9 procenta a v dřevozpracujícím průmyslu dokonce o 9,2 procenta.

Hodnota nových zakázek v lednu 2020 ve sledovaných odvětvích meziročně vzrostla o 1,3 procenta. Nové zakázky ze zahraničí se snížily o 0,8 procenta, zatímco tuzemské nové zakázky vzrostly o 6 procent. (pel)