Ministerstvo financí se kvůli koronaviru chystá posunout termín pro odevzdání daňového přiznání o 3 měsíce.

Daňoví poplatníci budou mít letos na podání daňového přiznání více času. Ministerstvo financí se kvůli koronavirovým opatřením chystá posunout termín o 3 měsíce. Resort tak chce omezit většímu srocování lidí na finančních úřadech.

Informoval o tom server Lidovky.cz.

„Navrhnu odložení přiznání daně z příjmu. Udělám to formou, že prominu plošně sankce včetně i správních poplatků, což je v mé kompetenci. Ráda bych stabilizační balíček představila příští týden,“ uvedla ministryně Alena Schillerová (ANO) pro server.

Firmy, které se dostaly kvůli šíření koronaviru do problémů, budou mít podle LN odklad časově neomezený. Musí ale prokázat, že jejich potíže souvisí s epidemií.

Resort využije mimořádného institutu, který odpustí pokutu za pozdní podání daňového přiznání a zároveň také úroky spojené s pozdní úhradou daně.

V Česku platí od úterního večera zákaz všech sportovních, kulturních, náboženských i uměleckých akcí s účastí nad 100 osob. Zároveň se počínaje dneškem uzavřely základní, střední i vysoké školy.

Světová zdravotnická organizace (WHO) dnes navíc označila šíření nákazy nového typu koronavirunavíc jako pandemii, tedy epidemii globálního rozměru.

Na celém světě je nakaženo přes 120 tisíc lidí, z nichž 4 tisíce koronaviru podlehlo. (pel)