Vláda od úterních 18:00 zakazuje kvůli koronaviru všechny sportovní, kulturní, náboženské i umělecké akce s účastí nad 100 osob. (Ilustrační foto)

Babišova vláda zakázala v Česku kvůli koronaviru všechny sportovní, kulturní a společenské akce nad 100 účastníků. Zákaz platí od úterních 18:00. Kromě toho bude od středy přerušena výuka ve všech základních, středních a vysokých školách. Aktuálně je v Česku potvrzeno 40 případů nákazy. 

„Po dnešním jednání Bezpečnostní rady státu jsem vydal další dvě mimořádná opatření. První dnes od 18:00 zakazuje konání hromadných akcí, kde se ve stejný čas sejde přes 100 osob. To platí např. pro koncerty, divadla, plesy. MHD i obchodní centra jsou zatím bez omezení,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) na Twitteru.

Epidemiologická situace v Evropě se podle něj nevyvíjí dobře, a to nejen v Itálii, ale i dalších státech.

„Je lepší být aktivní na začátku, když je epidemie v počátku, než situaci řešit ´ex post´ jako je tomu například v Itálii, kde vzrostl za jeden den počet případů skokově,“ doplnil.

Opatření se vztahuje pouze na jednorázové akce. Soudů, orgánů státní správy či Sněmovny se opatření nedotkne.

Od středy se navíc ruší výuka základních, středních, vyšších odborných i vysokých škol. Nařízení se netýká mateřských školek.

Opatření platí po dobou neurčitou.

U všech potvrzených nakažených je průběh nemoci mírný. Hygienici nyní provádí potřebná epidemiologická šetření včetně dohledávání všech osob, se kterými přišli nakažení do blízkého kontaktu. (pel)