Turecké obrněné vozidlo, které ze tří čtvrtin zaplatila EU, se pokusilo ocelovými lany strhnout hraniční plot s Řeckem, aby uvolnilo cestu migrantům. (Ilustrační foto)

Situace na řecko-tureckých hranicích se každým dnem více vyostřuje. Turecký obrněný transportér se pomocí lana snažil rozbít migrantům část plotu postaveného Řeckem na hranicích s Tureckem. Vozidlo přitom Turci dostali loni v rámci programu, kde 75 procent financovala Evropská unie (EU). 

K události došlo v pátek v noci. Turecký obrněnec typu HIZAR/ATES je vybaven nástroji, které mu umožňují ve dne, v noci sledovat hranice. Pomocí ocelového lana uvázaného k plotu se vozidlo snažilo strhnout pletivo hraničního plotu.

Podle řeckých médií turečtí vojáci dále útočí slzným plynem, kouřovými bombami i zábleskovými granáty.

Turecko minulý měsíc oznámilo, že pro migranty otevírá své hranice s Evropskou unií. Ankara tím přestala plnit dohodu z roku 2016, kdy za příslib finanční pomoci s řešením situace milionů uprchlíků na svém území slíbilo přispět k zastavení migrační vlny do Evropy.

Do Řecka se proto snaží proniknout tisíce lidí z Turecka. Řecká vláda vyslala na hranici policisty i vojáky a snaží se zastavit migranty i s použitím násilí.

Řecká vláda oznámila, že za posledních 5 dní zmařila 35 tisíc pokusů o nelegální překročení hranice. Athény zároveň připravují deportaci stovek osob, kterým se do země podařilo dostat. Podle řeckého ministra pro migraci Notise Mitarachiho budou tito noví ilegální migranti navráceni do zemí jejich původu. (pel)