Babišovo ANO by v únoru dle agentury Kantar CZ vyhrálo s 31 procenty.

Babišovo ANO s náskokem vede peleton politických stran v únorovém průzkumu agentury Kantar CZ pro ČT. Se značným odstupem druzí skončili Piráti a ODS. Do Sněmovny by se podle tohoto volebního modelu nedostala KSČM, která získala jen 4,5 procenta.

V únorovém modelu si hnutí ANO s 31 % polepšilo oproti lednu o jeden procentní bod. Na čele volebních preferencí se vládní ANO drží od voleb do Poslanecké sněmovny v roce 2017.

Druhé místo si s odstupem udržují Piráti s 15,5 procenty. Oproti minulému modelu to znamená propad o jeden procentní bod.

Třetí ODS si o polovinu procentního bodu polepšila, když v únorovém průzkumu získala podporu 13 procent dotazovaných.


VOLEBNÍ MODEL KANTAR CZ, ÚNOR 2020

zdroj: Kantar CZ pro ČT


Do Poslanecké sněmovny by se dostali také Starostové a nezávislí se 6,5 procenty. Oproti lednu si polepšili o jeden a půl procentního bodu.

Okamurova SPD si naopak o jeden procentní bod pohoršila – podle modelu Kantar by ji v únoru volilo 6,5 procenta respondentů.

Stejnou podporu 5,5 procenta přisoudil průzkum ČSSD a TOP 09. Sociální demokracie si o 0,5 procentního bodu polepšila.

Na pětiprocentní hranici vstupu do Sněmovny se udrželi lidovci.

Naopak, KSČM se v únoru propadla o 2 procetní body na 4,5 procenta, jež by na vstup do Sněmovny nestačily.

Tři procenta respondentů podpořila hnutí Trikolóra Václava Klause mladšího. Při lednovém průzkumu to byla 2,5 procenta dotazovaných.

Podle agentury Kantar CZ by dle únorového zkoumání získalo mandáty v Poslanecké sněmovně celkem osm stran. Hnutí ANO by mělo 82 křesel, Piráti 37 a ODS 32 mandátů.

SPD by měla třináct mandátů, STAN jedenáct, ČSSD a KSČM devět a TOP 09 sedm mandátů. (sfr)