Turecko bude bránit migrantům v přeplouvání Egejského moře, protože tento způsob cesty do Evropy je pro běžence nebezpečný. (Ilustrační foto).

Turecko bude bránit migrantům v přeplouvání Egejského moře, protože tento způsob cesty do Evropy je pro běžence nebezpečný. Migranti se v současné době za tureckého podpory prezidenta Erdogana snaží masivně pronikat z Turecka do Řecka vnitrozemskou cestou.

Turecký prezident Erdogan nařídil, aby pobřežní stráž bránila migrantům ve snahách přeplouvat do EU přes Egejské moře. Důvodem je obava, že tento způsob je příliš nebezpečné.

V posledních dnech se desítky tisíc migrantů snaží dostat do Evropské unie přes vnitrozemskou turecko-řeckou hranici.

„Na příkaz prezidenta nebude migrantům povoleno překročit Egejského moře z důvodu nebezpečí, která to obnáší,“ uvedla turecká pobřežní stráž.

Nadále však platí, že Turecko už nehodlá bránit migrantům v opuštění země.

Turecko minulý měsíc oznámilo, že pro migranty otevírá své hranice s Evropskou unií. Ankara tím přestala plnit dohodu z roku 2016, kdy za příslib finanční pomoci s řešením situace milionů uprchlíků na svém území slíbilo přispět k zastavení migrační vlny do Evropy.

Do Řecka se proto snaží proniknout tisíce lidí z Turecka. Řecká vláda vyslala na hranici policisty i vojáky a snaží se zastavit migranty i s použitím násilí.

V sobotu na pozemní turecko-řecké hranici poblíž hraničního přechodu Kastanies létaly z turecké strany projektily na řecké policisty, kteří zase použili slzný plyn. Na turecké straně vysokého hraničního plotu se nacházejí stovky lidí.

Turecká pobřežní stráž ve čtvrtek informovala, že zachránila 97 migrantů v nebezpečí a obvinila Řeky, že jim vypustili jejich tři čluny a nechali je napospas osudu. (sfr)