Migranti jsou u řeky Evro sevřeni mezi kordony tureckých a řeckých policistů.

Turecko poslalo k řeckým hranicím tisíc policistů, údajně aby bránili nelegálním deportacím migrantů. Podle úřadů v Athénách střílí turecká policie kanystry se slzným plynem na řeckou stranu hranice, aby usnadnila migrantům překonání policejních zátaras. Ankara zase obvinila Řecko ze smrti několika uprchlíků.

„Vyslali jsme tisíc plně vybavených policistů ze speciálních jednotek k řece Meric, aby zabránili vytlačování lidí zpět do Turecka,“ uvedl turecký ministr vnitra Suleyman Soylu.

Řeka Meric (řecky Evros) tvoří přírodní hranici mezi Tureckem a Řeckem. Právě přes ní se již několik let migranti snaží dostat do Řecka, respektive do Evropské unie. Nápor migrantů se zde a na dalších místech znásobil poté, co Turecko porušilo svou část migrační dohody s EU.

Na hlídkující řecké pohraničníky začaly v pátek ráno dopadat kanystry se slzným plynem. Podle místních médií se jednalo o útok turecké policie, která při něm použila drony. Turecké bezpečnostní síly také údajně rozdávají migrantům nůžky na prostříhání otvorů v hraničním plotu.

Řecká vláda oznámila, že za posledních 5 dní zmařila 35 tisíc pokusů o nelegální překročení hranice. Athény zároveň připravují deportaci stovek osob, kterým se do země podařilo dostat. Podle řeckého ministra pro migraci Notise Mitarachiho budou tito noví ilegální migranti navráceni do zemí jejich původu.

Turecké úřady začaly vyzývat migranty k cestě do Evropy poté, co zemřelo 33 tureckých vojáků v severosyrském Idlíbu. Podle expertů se tak Ankara snaží vyvinout tlak na evropské státy, aby Tureckou misi podpořily. Ankara se již více než rok zasazuje o vytvoření bezpečné zóny na severu Sýrie, kam by se postupně mohli vracet syrští uprchlíci.

Turecko v současnosti hostí téměř 4 miliony Syřanů, kteří utekli před občanskou válkou ve své vlasti. Boje v Idlíbu hrozily, že z domovů odejde další milion civilistů.

„Turecko nese velikou zátěž, a my tomu rozumíme. Není ale přípustné, aby používalo migranty jako prostředek nátlaku,“ uvedl vysoký představitel Unie pro zahraniční a bezpečnostni politiku Josep Borrell.

Podle Borrella EU uvažuje o navýšení finanční pomoci Turecko. Evropská komise zároveň vyslala sbor agentury Frontex, který pomůže Řecku bránit evropskou hranici. Pomoc Řecku přislíbily i další státy. Policejní sbor již vyslalo Polsko či Slovinsko.

Český ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) již dříve řecké straně nabídl policejní asistenci o síle 50 mužů, stejně jako finanční pomoc ve výši jednoho milionu eur.