Europoslankyně Hohlmeierová žádá orgány EU o potrestání českého premiéra Andreje Babiše za urážky europoslanců. (Ilustrační foto)

Europoslankyně Hohlmeierová žádá orgány EU o potrestání českého premiéra Andreje Babiše za urážky europoslanců. Babiš označil Hohlmeierovou za pomatenou. Europoslance Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL) a Mikuláše Peksu (Piráti) označil Babiš za vlastizrádce.

Europoslankyně Monika Hohlmeierová popsala Babišovo chování za nepřípustné a dopisem požádala předsedu Evropského parlamentu Davida Sassoliho o odvetné opatření.

V úvodu dopisu Hohlmeierová označila za neuspokojivé výsledky kontroly, která zkoumala možný střet zájmů českého premiéra.

ČR podle europoslankyně nemá jasný mechanismus, jak předcházet a řešit situace, které mohou být vnímány jako střet zájmů.

V další části dopisu řeší chování Andreje Babiše vůči ní i ostatním členům delegace.

„Naprosto nepřijatelný způsob, kterým se český premiér vyjadřuje, mohl mít za následek výhrůžky smrtí, které dostávali čeští členové delegace a jejich rodiny,“ napsala Hohlmeierová.

„Již v době přípravy na misi jsme zaznamenali agresivní reakce na práci Výboru pro rozpočtovou kontrolu (CONT) a proti Evropské komisi. Já, jako předsedkyně výboru, jsem sama obdržela výhružné dopisy a nenávistné komentáře na internetu.“

„Delegace vnímá premiérovo vyjadřování jako vážný incident, který může být vnímán pouze jako nenávistné vyjadřování a je jasným pokusem vyhrožovat členům Evropského parlamentu při výkonu jejich oficiálních funkcí,“ uvedla dále europoslankyně.

„Evropská unie nesmí tolerovat takové verbální útoky od předsedy vlády evropského státu. Taková degradace politického vyjadřování si žádá jasnou odpověď.“

Předsedu Evropského parlamentu Sassoliho Hohlmeierová žádá, aby předložil případ dále i předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové a předsedovi Evropské rady Charlesi Michelovi.

Chce, aby Babišovi bylo důrazně vysvětleno, že je takové jednání nevhodné a nepřípustné.

Babiš se v úterý na twitteru a ve vysílání rádia Frekvence 1 českým europoslancům Zdechovskému a Peksovi omluvil za to, že je nazval vlastizrádci, dodal však, že oba poslanci dělají politiku proti němu.

„To mě mrzí, asi jsem to přehnal, omlouvám se. Já to tak vnímám, protože tito lidé v Evropském parlamentu skutečně dělají politiku jenom proti mně,“ prohlásil Babiš ve vysílání Frekvence 1.

Na twitteru následně vysvětlil, že označení za vlastizrádce byla nadsázka.

„Tito lidi dělají v Bruselu jen Antibabiš politiku a organizují podobné akce a mise, jen aby se zviditelnili a poškodili mě, a to i přesto, že tím vlastně poškozují naši zemi,“ zdůraznil Babiš. (sfr)