S fungováním demokratického režimu v Česku je spokojeno 62 procent lidí. (Ilustrační foto)

S fungováním demokratického režimu v Česku je spokojeno 62 procent lidí. Za nejlepší způsob vlády označuje demokracii 53 procent dotázaných.Vyplynulo to z průzkumu CVVM. Více než čtvrtina dotázaných (29 procent) si umí představit, že za určitých okolností je autoritářský způsob vlády lepší, než demokratický systém. 

Ve srovnání se zářím 2019 poklesl o pět procentních bodů počet lidí, kteří považují demokratický způsob vlády za nejlepší. Naopak o sedm procentních bodů vzrostl počet lidí ochotných akceptovat autoritativní způsob vlády.



„I přes mírný pokles podílu zastánců demokracie zaznamenaný v aktuálním výzkumu zůstává jejich podíl vyšší, než byl v období let 2007 až 2017,” uvedla agentura CVVM.

Autoritativní režim akceptují častěji lidé starší 60 let, stoupenci levice a voliči KSČM a SPD.

Demokracie se zamlouvá více lidem mezi 30 a 44 let, vysokoškolákům a voličům ODS, TOP 09, STAN a Pirátů.

Podle 15 procent dotázaných je jedno, zda máme demokratický či nedemokratický režim. Nejčastěji jde o lidi se základním vzděláním, důchodce, nezaměstnané, voliče ČSSD a ty, kteří by k volbám nešli.



S rozpuštěním parlamentu a zrušením politických stran v průzkumu souhlasilo 24 procent respondentů. Proti se vyslovilo 61 procent dotázaných.

Že k něčemu takovému dojde v následujících pěti letech, je pravděpodobné podle 2 procent lidí. Za možné to označilo 11 procent dotázaných a za nepříliš pravděpodobné 32 procent respondentů. Jako zcela nepravděpodobné to vidí 47 procent dotázaných.

Průzkum CVVM proběhl od 1. do 13. února 2020 a zapojilo se do něj 1039 respondentů. (sfr)