Ministerstvo zdravotnictví zakázalo kvůli epidemii koronaviru vývoz všech respirátorů třídy FFP3 mimo Českou republiku.

Ministerstvo zdravotnictví zakázalo kvůli epidemii koronaviru vývoz všech respirátorů třídy FFP3 mimo Českou republiku. Navíc resort zakázal prodej všem mimo zdravotnická a sociální zařízení, orgány ochrany veřejného zdraví, složky integrovaného záchranného systému a další orgány státní správy. Bude vydána i cenová regulace, aby se respirátory nestaly předmětem černého obchodu. 

Resort o tom informoval v tiskové zprávě.

„Zdravotní pomoc a zajištění funkčnosti zdravotnického systému je v případě rozšíření epidemie koronaviru na našem území absolutní priorita. Musíme být schopni poskytovat našim občanům lékařkou pomoc a nakažené léčit,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO).

Mimořádné opatření reaguje na první případy onemocnění v Česku a postupné šíření v sousedních či blízkých zemích.

„Pokud by se nakazili zdravotníci, zdravotní systém selže a nebyli bychom schopni onemocnění zastavit a chránit tak naše občany. Proto musíme zajistit dostatečné množství respirátorů primárně pro zdravotníky a pak samozřejmě také pro složky integrovaného záchranného systému,“ vysvětlil ministr.

Opatření se zaměřuje na všechny osoby, zejména výrobce, dovozce a distributory vymezených osobních ochranných pracovních prostředků na území České republiky.

Kromě toho resort uvažuje i o zákazu vývozu dezinfekce do zahraničí. (pel)