Evropská komise navrhuje, aby EU do roku 2050 snížila emise škodlivých skleníkových plynů prakticky na nulu. Podle klimatické aktivistky Grety Thunbergové je to málo.

Evropská komise rozhodla s klimatickou Gretou o budoucnosti Evropské unie. Brusel představil návrh klimatického zákona, podle kterého bude muset EU do roku 2050 vypouštět jen tolik emisí, kolik je schopna vyvážit ekologickými opatřeními.

Exekutiva navíc bude moci rozhodovat o úpravách krátkodobých klimatických cílů, a to i přes odpor členských států nebo europarlamentu. Podle Grety Thungergové ale Brusel dělá pro záchranu klimatu stále málo.

Tzv. Zelenou dohodu pro Evropu hodlá protlačit předsedkyně EK Ursula von der Leyenová.

Zajistit klimatickou odpovědnost je podle von der Leyenové stěžejní závazek vůči mladé generaci. Jako zvláštního hosta pozvala EK na schůzi švédskou klimatickou aktivistku Gretu Thunbergovou.

Podle Grety Thunbergové je návrh kapitulace, která planetu nezachrání. Boj Evropské unie se změnami klimatu považuje za nedostatečný.

Prezidenti a premiéři všech unijních států vyjma Polska schválili dosažení tzv. klimatické neutrality do roku 2050 během prosincového summitu.

Komisí připravená norma, kterou nyní musí schválit členské státy a europarlament, počítá s nulovými emisemi pro celou EU.

Kromě toho bude Brusel moci rozhodovat o úpravách krátkodobých klimatických cílů, a to i přes odpor členských států nebo europarlamentu. (pel)