Česko už má pět potvrzených případů nákazy novým koronavirem.

Česká republika už má potvrzeno 5 případů nákazy koronavirem. Jde o jedince, kteří byli v blízkém kontaktu s již dříve nakaženými, kteří jsou nyní hospitalizováni v Nemocnici Na Bulovce. Jednou z nově nakažených  je spolucestující americké studentky z Milána, první testy na koronavirus u ní byly přitom negativní. 

Oznámil to ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO).

„Jsou to případy, které jsme očekávali. Hygienici dohledávají osoby, se kterými přišli nakažení do kontaktu a je v dané situaci pozitivní, že se nám to daří a zatím v ČR nemáme další zcela nové případy,“ uvedl Vojtěch.

Dodal, že celkově bylo zatím k dnešnímu ráno v ČR otestováno 236 osob. Potvrzeno z toho bylo pozitivních 5 nálezů.

Koronavirus u předchozích třech pacientů včera v noci potvrdila berlínská laboratoř.

Vzorky dalších dvou byly rovněž odeslány na potvrzení ze strany německých kolegů.

Ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že jednou z nově nakažených je žena (ročník 1967),  hospitalizována v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem.

Vrátila se z lyžařské dovolené z oblasti Veneto ze stejného hotelu jako muž, u kterého byly pozitivní výsledky potvrzeny již v neděli.

Další pozitivní výsledek byl napodruhé potvrzen u spolucestující americké studentky z Ekvádoru (ročník 1999), obě studují v Miláně. Absolvovala stejnou cestu jako americká studentka a od soboty byla v karanténě.

Zatímco první test se u ženy nepotvrdil, v pondělí byly výsledky pozitivní. Nyní je v izolaci v Nemocnici Na Bulovce. Zatímco první test se u ženy nepotvrdil, v pondělí byly výsledky pozitivní.

„Jsme rádi, že u všech pacientů je mírný průběh. Na případu ženy z Ekvádoru vidíme, že musíme testy opakovat, protože je zde několikadenní inkubační doba. Současně nemůžeme testovat každého na přání, protože by testy mohly dávat falešně negativní výsledky, je nutná indikace epidemiologa,“ dodal ministr.

(pel)