Světový pohár v biatlonu v Novém Městě na Moravě se kvůli koronaviru bude konat bez přítomnosti diváků. (Foto: biatlon.cz)

Bezpečnostní rada státu rozhodla, že víkendové závody Světového poháru v biatlonu v Novém Městě na Moravě se kvůli šíření koronaviru budou muset obejít bez diváků. Na závody ve Vysočina Areně se přitom chystaly desetitisíce fanoušků. Kromě toho ČR zastavila přímé lety z Jižní Koreje a lety ze severoitalských měst z postižených oblastí.

Informoval o tom Úřad vlády ČR v tiskové zprávě.

„Zároveň jsme doporučili omezení návštěv, hlavně u LDN, domovů seniorů, ústavů sociálních služeb, Alzheimer centra. Všeobecně doporučujeme lidem, aby necestovali do Itálie. Tam došlo za jeden den k nárůstu infikovaných o 566 osob,“ uvedl předseda vlády Andrej Babiš (ANO).

Bezpečnostní rada státu zároveň požádala ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO), aby do testování vzorků byl zapojen i Zdravotní ústav v Ostravě.

Do státních hmotných rezerv bude zakoupeno 200 tisíc respirátorů. Vojtěch dostal za úkol zabezpečit distribuci respirátorů praktickým lékařům.

Další jednání Bezpečností rady státu proběhne ve středu 4. března. Jednat bude mimo jiné o dalších veřejných akcích s větším počtem návštěvníků. (pel)