V Řecku došlo k dalším protestům místních obyvatel proti plánu vlády vybudovat nová uprchlická centra. Při potyčkách s policií bylo zraněno přes 60 lidí. (Ilustrační foto)

Obyvatelé Řecka se bouří proti plánu vlády vybudovat na ostrovech v Egejském moři nová střediska pro migranty. Zoufalí občané se v ulicích střetli s policií. Při protestech bylo zraněno přes 60 lidí. 

Podle řeckých médií střety na ostrovech Lesbos a Chios byly největší za posledních několik let.

Při potyčkách na ostrově Lesbos bylo zraněno 43 policistů a 10 protestujících.

Další policisté utrpěli zranění na ostrově Chios. Tam skupina mužů vtrhla do hotelu, kde jsou ubytovaní řečtí policisté vyslaní na ostrov právě kvůli očekávaným protestům a vnikla přímo až do pokoje policistů.

Nová střediska pro migranty by měla začít fungovat už v létě. Vzniknou na ostrovech Lesbos, Chios, Samos, Leros a Kos. Nahradí přeplněné tábory, za které je Řecko dlouhodobě kritizováno.

Vláda už má vybraná i území, kde chce střediska pro migranty postavit. Kvůli tomu plánuje prosadit v parlamentu ve zrychleném řízení nouzový vládní dekret, který má umožnit i vyvlastnění pozemku se zdůvodněním migrační krize.

Pětice řeckých ostrovů, které se nacházejí jen několik kilometrů od Turecka, čelí náporu tisíců migrantů z Blízkého východu a Asie.

Zvyšující se počet uprchlíků vadí části místních obyvatel. Tamní úřady si stěžují, že Atény utečence na ostrovech shromažďují, zatímco azylová řízení jsou velice pomalá a jen velmi málo těch, kterým byla žádost o azyl zamítnuta, úřady z ostrovů deportují.

Migrantům je na základě dohody mezi Evropskou unií a Tureckem z roku 2016 zakázáno bez zvláštního povolení z ostrovů odcestovat na pevninské Řecko. Opatření má zamezit zvyšování počtů uprchlíků mířících přes Balkán dál do Evropy. (pel)

Řecko postaví nová střediska pro odsun uprchlíků. Vyvlastní kvůli tomu pozemky