Pražský magistrát rozdělil z evropských fondů mezi začínající podnikatele 2,5 milionu korun, ale administrativní náklady na projekt činily 16 milionů.

Vedení Prahy rozdělilo mezi začínající podnikatele dotace z EU ve výši 2,5 milionu korun. Náklady na administrativu a propagaci spojenou s tzv. podnikatelskými vouchery ale činily astronomických 16,5 milionu. Europoslanec a pražský zastupitel Jiří Pospíšil (TOP 09) proto podá trestní oznámení pro možné spáchání trestného činu. Metropole by tak musela peníze vrátit. 

„Máme projekt na podporu podnikatelských inovací, v rámci kterého se má rozdělit až 300 milionů korun. Za více než dva roky práce se rozdělilo pouze 2,5 milionu. Problém jsou náklady, které byly dosud vynaloženy na to, aby se k žadatelům dostala tato částka,“ řekl Pospíšil.

Za administrativu spojenou s rozdělováním peněz, medializaci, propagaci a PR služby město totiž město zaplatilo 16,5 milionu.

A magistrát má v plánu utratit 9 milionů korun za další PR služby.

Kromě nákladů je další problém hodnocení žádostí externí firmou Grant Help, se kterou město uzavřelo smlouvu v roce 2018.

Pospíšil se proto jako zastupitel a předseda výboru rozhodl podat trestní oznámení.

Celý program odstartoval už za vedení primátorky Adriany Krnáčové. Praha vyhlásila možnost zažádat o grant třikrát, avšak pouze v první výzvě rozdělila 2 miliony.

Druhá ani třetí výzva nebyly vyhodnoceny a peníze se tak podnikatelům nedostaly. Na magistrátu je podle Pospíšila připravena čtvrtá výzva, která zatím nebyla schválena. (pel)