Expedice Tatra kolem světa 2 vyrazila znovu na cesty.

Expedice Tatra kolem světa 2 se vydala na cesty. Posádka, která chce navázat na výpravu Tatra kolem světa z konce 80. let minulého století, vyrazila v sobotu od pražského Rudofina v upraveném voze Tatra 815. Vyprovodit je přišly stovky fanoušků. Cestovatelé hodlají během tří let ujet přibližně 270 tisíc kilometrů přes 69 zemí pěti kontinentů.

V neděli členy expedice vyprovodili příznivci v Bratislavě, odkud už expedice zamíří na cestu kolem světa.

Výprava v letech 1987-1990 jela upraveným šestikolovým vozem Tatra T 815 GTC. Její nástupci mají k dispozici rovněž speciál, vůz Tatra T 815 4×4 v expediční úpravě. Auto má hliníkovou nástavbu vážící pouhých 1380 kilogramů.

Expedice bude rozdělena do 3 etap. Vůz na jednotlivé kontinenty přepraví loď.

Kromě stálé posádky se ve voze vystřídají například i fanoušci výpravy, kteří si mohli během crowdfundingové kampaně zakoupit místo na část cesty.

Expediční tatrovku přijely k Rudolfinu vyprovodit další vozy z Kopřivnice, například dakarské speciály. Šťastnou cestu popřál cestovatelům také Stanislav Synek, který byl účastníkem původní expedice Tatra kolem světa a je jediný, kdo z ní ještě žije.

Prvním cílem na cestě z Prahy kolem světa bylo pro novou tatrováckou expedici Brno, dalším Bratislava. Dále by měla cesta pokračovat přes Balkán a Turecko na blízký východ, na sever přes Kavkaz na Sibiř a se zajížďkou do Mongolska až do Vladivostoku.

V dalších etapách by chtěli cestovatelé projet Ameriku, Afriku a konečně se vrátit přes Pyrenejský polostrov a západní Evropu domů. Celkem by měla tatra ujet zhruba 270 tisíc kilometrů – bezmála dvojnásobek toho, co zvládla její předchůdkyně v 80. letech. (pel)


Plánované etapy expedice Tatra kolem světa 2

1. etapa – doba trvání devět měsíců, asi 70 tisíc kilometrů, 22 zemí

Česko – Slovensko – Maďarsko – Slovinsko – Chorvatsko – Bosna a Hercegovina – Černá Hora – Albánie – Makedonie – Řecko – Bulharsko – Turecko – Gruzie – Arménie – Ázerbájdžán – Irán – Turkmenistán – Uzbekistán – Tádžikistán – Kyrgyzstán – Kazachstán – Mongolsko – Rusko

2. etapa – doba trvání 11 měsíců, asi 120 tisíc kilometrů, 18 zemí

Chile – Argentina – Paraguay – Brazílie – Bolívie – Peru – Ekvádor – Kolumbie – Panama – Kostarika – Nikaragua – Honduras – Salvador – Guatemala – Belize – Mexiko – USA – Kanada

3. etapa – doba trvání devět měsíců, asi 80 tisíc kilometrů, 28 zemí

JAR – Lesotho – Svazijsko – Namibie – Botswana – Zambie – Malawi – Tanzanie – Rwanda – Uganda – Demokratická republika Kongo – Republika Kongo – Gabon – Kamerun – Nigérie – Niger – Benin – Togo – Ghana – Burkina Faso – Mali – Mauretánie – Senegal – Gambie – Sierra Leone – Maroko – Španělsko – Francie – Německo – Česko