Muslimové by měli na letištích procházet přísnějšími kontrolami, protože právě od nich hrozí nejvyšší riziko spáchání teroristického útoku, míní šéf aerolinek Ryanair Michael O'Leary. (Ilustrační foto)

Teroristé jsou nejčastěji osaměle cestující muslimští muži, myslí si šéf irských nízkonákladových aerolinek Ryanair Michael O’Leary. Z toho důvodu by podle něj měli na letištích procházet přísnějšími bezpečnostními kontrolami. 

„Kdo jsou bomboví atentátníci? Nejspíš svobodní muži, kteří cestují sami. Když cestujete s rodinou a dětmi, pak máte volnou cestu. Pravděpodobnost, že je vyhodíte do povětří, je nulová,“ řekl O’Leary v rozhovoru pro deník The Times.

„Člověk nemůže nic říct, protože se tomu hned říká rasismus, ale obecně řečeno jsou útočníci muslimské víry,“ dodal.

Jeho vyjádření odsoudili zástupci muslimských sdružení i někteří politici. Podle nich jsou islamofobní, diskriminační a rasistická.

„Otevřeně hájí diskriminaci muslimských mužů, která bude založena nikoli na nějakých konkrétních informacích, ale pouze na tom, zda se někdo chová nebo vypadá jako muslim. To je přímo definice islamofobie,“ řekl mluvčí britského sdružení muslimských věřících.

Podle následného vyjádření společnosti Ryanair bylo vyznění v médiích nepřesné s tím, že firma neučinila jakoukoliv výzvu týkající se dalších kontrolních opatření vůči jakýmkoliv skupinám či osobám.  

„Michael pouze vyzval k efektivnějším bezpečnostním kontrolám, jež by zamezily zbytečnému čekání na odbavení při současných bezpečnostních kontrolách na letišti. Upřímně se omlouvá za případnou urážku vůči jakýmkoliv skupinám, kterou mohl způsobit svým nepřesným sobotním vyjádřením,“ uvedla společnost Ryanair. (pel)