ODS v lednu posílila a vyšplouchla Piráty z 2. pozice. Volby by podle průzkumu agentury Median vyhrálo hnutí ANO premiéra Andreje Babiše.

Občanští demokraté se přetahují o 2. místo s Piráty. Zatímco podle volebního modelu agentury Median by ODS v lednových volbách do sněmovny skončila druhá se ziskem 14 procent a Piráty by volilo 11,5 procenta lidí, v průzkumu agentury STEM by skončili druzí Piráti (13,6 procent) a naopak ODS až třetí (9,8 procenta). Vítězem voleb by se podle obou modelů stalo Babišovo hnutí ANO. 

Podle analýzy Medianu by Babišovo hnutí vyhrálo volby s převahou 30 procent hlasů. Uskupení prý „neutrpělo ztrátu po prosincovém obnovení stíhání premiéra Andreje Babiše, výsledku auditu Evropské komise o neoprávněnosti čerpání evropských dotací kvůli střetu zájmů premiéra ani po následných demonstracích Milionu chvilek”.

Čtvrtí by podle volebního modelu skončili komunisté s 8 procenty před SPD se 7,5 procenta a ČSSD se 7 procenty hlasů.

Starostové by získali 6 procent, KDU-ČSL 5 procent.

Pod pětiprocentní hranicí pro vstup do dolní komory by z hlavních sněmovních uskupení zůstala TOP 09, která by dostala 4,5 procenta hlasů.

Tato tři uskupení mají podle Medianu s ohledem na potenciální výši zisků a na statistickou odchylku podobnou šanci na vstup do Sněmovny. Zelení i Trikolóra měli shodně podporu dvou procent voličů.

Zelené a Trikolóru by shodně volily 2 procenta lidí.

Volební účast by byla 62,5 procenta.

Průzkum proběhl od 1. ledna do 13. února a zapojilo se do něj 1111 respondentů.

STEM: Piráti by byli druzí, ODS třetí 

Podle volebního modelu STEM by se vítězem voleb stalo hnutí ANO se ziskem 32,7 procenta hlasů.

Zatímco v prosinci by opoziční Piráti a ODS zaznamenali stejný volební výsledek 12,3 procenta, v lednu by si Pirátská strana polepšila na 13,6 procenta, občanští demokraté by naopak klesli na 9,8 procenta.

SPD by volilo 8,1 procenta lidí, komunistům by dalo hlas 7,7 procenta, ČSSD a lidovcům shodně 5,5 procenta lidí.

Hnutí Trikolóra Václava Klause mladšího by v lednu dostalo 4,8 procenta hlasů.

Starostové si pohoršili na 4,5 procenta, TOP 09 z 5,8 procenta na 4,1 procenta.

Volební účast by dosáhla 57 procent oprávněných voličů

Průzkum proběhl od 24.ledna do 6. února a zapojilo se do něj 1062 respondentů.

(pel)