Poslanci Babišova hnutí ANO vetovali snahu opozice projednat ve sněmovně vládní žalobu na Evropskou komisi kvůli pozastavení dotací pro holding Agrofert, kterou kabinet schválil, aniž by o tom předtím informoval.

Babišovo hnutí ANO zabránilo opozici ve sněmovně projednat vládní žalobu na Evropskou komisi kvůli pozastavení dotací pro holding Agrofert. Návrh schválil kabinet minulý týden, aniž by o tom dopředu informoval. Snahu opoziční TOP09 a dalších opozičních zákonodárců vetovali poslanci ANO.

Jediným daňovým poplatníkem, který má na vládní žalobě na Evropskou komisi kvůli pozastavení dotací pro holding Agrofert zájem, je beneficient svěřenského fondu, v němž se nyní Agrofert nachází, tedy premiér Andrej Babiš, řekl předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

Zájmem ostatních daňových poplatníků je podle Kalouska to, aby takové řízení vůbec nebylo vedeno a aby Babiš nebyl ve střetu zájmů.

Podání žaloby na Brusel schválila koaliční vláda ANO a ČSSD na návrh ministra zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD).

Jde o platby týkající se Programu rozvoje venkova za poslední čtvrtletí roku 2018 a první loňské čtvrtletí ve výši téměř 247 tisíc eur (6,3 milionu korun).

Vláda se chce soudit, i když zástupci Evropské komise při jednání s představiteli ministerstva zemědělství a Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) v lednu nakonec schválili proplacení všech projektů pro společnosti z holdingu Agrofert s výjimkou jednoho za 1,6 milionu korun.

Vláda podle lídrů opozičních stran neřeší problémy Česka, ale zájmy premiéra Andreje Babiše (ANO) a firmy Agrofert Holding.

Ministr Toman se proti tvrzení opozice, že vláda dělá službu Babišovi, ohradil. Zdůraznil, že postup je standardní a už dříve na komisi směřovalo šest žalob a dvě odvolání. (pel)


„Evropské dotace“ příjemcům v České republice uhradili zejména daňoví poplatníci z těch členských států Evropské unie, jež jsou tzv. „čistými plátci“, tedy které z peněz získaných zdaněním svých občanů a svých firem odvádějí do rozpočtu EU více prostředků, než z kolik z tohoto rozpočtu čerpají pro svoji potřebu. 

„Čistými plátci“ jsou v EU tyto státy: Německo, Itálie, Velká Británie, Francie, Dánsko, Nizozemsko, Finsko, Rakousko a Švédsko.

Babišova vláda se chce soudit s Bruselem kvůli pozastavení dotací pro Agrofert. Opozice se bouří