Česko zažaluje Brusel kvůli pozastavení dotací Agrofertu. (Ilustrační foto)

Babišova vláda se chce soudit s Evropskou komisí kvůli pozastavení dotačních plateb pro holding Agrofert. A to i přesto, že Brusel nedávno peníze odblokoval a jejich vyplacení schválil. Podle ministra zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD) jde o princip. Dotace byly pozastaveny kvůli možnému střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše (ANO). Podle opozice vláda nehájí zájmy Česka, ale právě předsedy vlády. 

Informoval o tom Deník N.

Podání žaloby na Brusel schválila vláda v pondělí na návrh Tomana.

„Ministerstvo zemědělství nesouhlasí s pozastavením části průběžných plateb,“ píše se ve schváleném dokumentu.

Šlo o platby týkající se Programu rozvoje venkova za poslední čtvrtletí roku 2018 a první loňské čtvrtletí ve výši téměř 247 tisíc eur (6,3 milionu korun).

Vláda se chce soudit, i když zástupci Evropské komise při jednání s představiteli ministerstva zemědělství a Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) minulý týden nakonec schválili proplacení všech projektů pro společnosti z holdingu Agrofert s výjimkou jednoho za 1,6 milionu korun.

„Je to z principu. Přestože Evropská komise řekla, že vyjma jednoho projektu je proplatí, chceme celkové rozhodnutí o neproplacení zažalovat. Nesouhlasíme s některými technickými detaily,“ citoval Deník N mluvčího ministerstva zemědělství Vojtěcha Bílého.

Lhůta pro podání žaloby na neplatnost rozhodnutí Evropské komise uplyne 10. února. Zpracovat by ji měl ve spolupráci s ministrem zemědělství vládní zmocněnec pro zastupování České republiky před Soudním dvorem EU.

Opozice se bouří

Záměr žalovat Evropskou komisi kvůli pozastavení dotací pro koncern Agrofert považuje opozice za nehoráznost.

Vláda podle lídrů opozičních stran neřeší problémy Česka, ale zájmy premiéra Andreje Babiše (ANO) a firmy Agrofert Holding.

Premiér by měl podle opozičních stran vyřešit střet zájmů.

Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše kabinet plán schválil v tichosti, protože si je vědom, jak nesmyslný je.

Šéf občanských demokratů Petr Fiala míní, že aktuální situaci mohou změnit pouze volby.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová napsala, že rozhodnutí vlády jasně potvrzuje, že se Babiš od své firmy „neodstřihl“, jak tvrdí. Toman také podle ní nesedí ve vládě za ČSSD, ale za Agrofert.

Vliv Babiš na Agrofert

Babiš vlastnil Agrofert do února 2017, kdy koncern kvůli českému zákonu o střetu zájmů převedl do svěřenských fondů.

Podle kritiků ale premiér Agrofert nadále ovládá. Právní služba EK dospěla koncem listopadu k závěru, že Babiš má zájem na ekonomickém úspěchu firmy a jako premiér má zároveň vliv na rozhodování o rozpočtu i dotacích.

Babiš střet zájmů opakovaně odmítá, Česku podle něj nehrozí vracení evropských peněz. Také Agrofert tvrdí, že holding postupoval podle zákonů.

Loni v listopadu poslala Evropská komise do Česka jinou auditní zprávu zaměřenou na čerpání ze strukturálních fondů, podle které Babiš porušil české i evropské předpisy o střetu zájmů.

I v tomto případě předseda vlády odmítá, že by byl ve střetu zájmů. (pel)

Výprava 10 českých státních úředníků v Bruselu zlegalizovala dotace pro Agrofert