Praha nechá na Václavském náměstí vybudovat vlastní nádrž na dešťovou vodu. (Foto: Vizualizace Cigler Marani Architects)

Vedení Prahy nechá v rámci rekonstrukce Václavského náměstí vybudovat v jeho horní částí podzemní nádrž na dešťovou vodu. Ve spodní části chce vysázet nové stromy, které budou zavlažovat zachycenou děšťovkou z nádrží. Oprava spodní části Václaváku vyjde Prahu na 326,6 milionu korun.

Nádrž v horní polovině náměstí má mít dvě části. První bude sloužit pro zachycení dešťové vody z povrchu náměstí a střech domů. Vodu město využije k závlaze zeleně na náměstí.

Druhá část nádrže, tzv. akumulačně-retenční, by při dešti snižovala přetížení stokové sítě. To zároveň sníží pravděpodobnost vytopení vestibulu stanice metra A Můstek, což se zejména při přívalových deštích dosud stává.

Projekt na vybudování nádrže připraví dopravní podnik v rámci projektování tramvajové tratě od Národního muzea do Jindřišské a Vodičkovy ulice.

Kromě toho budou vysazeny nové stromy a přibudou třeba pítka s vodou nebo základna pro umísťování vánočního stromu.

Rozšíří se také prostor pro pěší. Všechna vozidla bez povolení budou mít navíc zákaz vjezdu.

Ve výběrovém řízení zvítězila firma Hochtief. Projekt zpracovala už v roce 2005 architektonická kancelář Cigler Marani Architects.

Vedení Prahy plánuje také rekonstrukci v horní části, kam se vrátí tramvaje.

Koleje se nevrátí do středu náměstí, jako tomu bylo v minulosti, ale povedou po okrajích v místě nynějších vozovek. Úpravy by měly začít v roce 2022.

Práce by pak měly být dokončeny o rok později. Kromě kolejí v horní části náměstí přibudou stromy a rozšířeny budou také chodníky. (pel)