V lednovém průzkumu Kantar CZ vede ANO s 30 procenty. Piráti mají 16,5 procenta a ODS 12,5 procenta.

Babišovo ANO nadále vévodí průzkumům stranických preferencí. V lednovém volebním modelu agentury Kantar CZ pro ČT se ANO vyhouplo na rovných 30 procent, když oproti listopadu 2019 si polepšilo o 1,5 procentního bodu. Druzí Piráti v novém modelu získali 16,5 % procenta s tím, že si polepšili o plné 3 procentní body.

Piráti tak v lednu dle modelu Kantar CZ předstihli ODS. Ta v lednu skončila třetí s 12,5 procenty. Oproti listopadu 2019 si strana pohoršila o 2 procentní body.

Oba tyto výsledky odpovídají dlouhodobému stavu – v loňském roce se podpora Pirátů ustálila na průměrné hladině zisku 17 procent, v případě ODS to bylo 13 procent.

Čtvrtou nejsilnější stranou ve volebním modelu je Okamurova SPD se 7,5 procenty a posílením o 1 procentní bod.

Další stranou v pořadí je KSČM s 6,5 procenty. Komunisté si proti listopadu 2019 polepšili o 1,5 procentního bodu.

TOP 09 si v průzkumu udržela 5,5 procenta.

ČSSD, KDU-ČSL a STAN mají v lednovém modelu rovných 5 procent a pohybují se tedy na samé hranici potřebné pro vstup do Poslanecké sněmovny. Lidovci si proti minulému průzkumu Kantar CZ mírně polepšili. Socialisté i STAN si pohoršili.

Hnutí Trikolóra, vedená Václavem Klausem mladším, které v předchozím průzkumu agentury Kantar CZ mělo 6,5 procenta, získalo v lednovém modelu 2,5 procenta. Podle agentury pouze 20 až 25 procent voličů tohoto hnutí je přesvědčeno o své volbě.

Kantar CZ se domnívá, že výsledky Trikolóry mohou i v nadcházejících měsících výrazně oscilovat podobně jako nyní mezi listopadem 2019 a lednem 2020.

Na základě naměřených stranických preferencí v průběhu posledních tří měření provedl Kantar CZ také modelování počtu mandátů.

Hnutí ANO by tak získalo 83 mandátů, Piráti by získali 37 a ODS 33 mandátů.

Zbylé strany by si rozdělily od 8 do 12 mandátů.

Ze současných sněmovních stran má nejnižší pravděpodobnost zvolení do dolní komory KDU-ČSL, které tak model nepřisoudil žádný mandát.

Aktuální průzkum pro ČT v rámci pravidelného projektu Trendy Česka provedla společnost KANTAR CZ ve dnech 13. 1. až 31. 1. 2020 na reprezentativním vzorku 1200 respondentů, který odráží reálné sociodemografické rozložení společnosti.

Do volebního modelu vstoupilo 899 respondentů. Jedná se o respondenty, kteří nevylučují svou účast ve volbách a nepovažují za pravděpodobné, že volbu své preferované strany změní. Statistická chyba volebního modelu se v aktuální vlně měření pohybuje u jednotlivých stran v rozmezí +/- 0,9 až 3,0 procentního bodu. (sfr)