Rusko plánuje repatriaci desítek dětí bojovníku Islámského státu ze Sýrie.

Rusko repatriovalo z uprchlických táboru v Sýrii 26 dětí s ruským původem. Podle ruské ombudsmanky pro práva dětí Anny Kuzněcovové chce Moskva zajistit návrat dalších desítek dětí ve věku od dvou do 17 let.

„Děti, které byly navráceny do Ruska a které jsou ve věku dvou až 17 let, žily v uprchlickém táboře Al-Húl na severovýchodě Sýrie v blízkosti hranice s Irákem,“ uvedla Kuzněcovová. Většině z dětí je mezi šesti a osmi lety.

Ombudsmanka se kvůli převozu setkala s manželkou syrského prezidenta Asmou Asadovou. Řekla také, že po vyřízení administrativních záležitostí bude navráceno dalších 9 dětí.

Její úřad navíc připravuje repatriaci 73 dětí ruského původu z Al-Húlu a dalšího uprchlického tábora. Po dalších úřady pátrají. Odhadla, že v Sýrii může žít takových dětí až 240.

Navrácená omladina má být potomky ruských žen, které v Sýrii žijí již delší dobu se svými Syrskými manželi. Podle ruských médií se jedná o ženy, které se provdaly za bojovníky Islámského státu. Velká část děti jsou sirotky. Pro dospělé Rusy v Sýrii se žádný program návratu neplánuje.

Za programem návratu stojí Čečenský prezident Ramzan Kadyrov. Právě Čečenci tvořili většinu bojovníků Islámského státu, kteří do Sýrie přišli z Ruska. Ruský pezident Vladimir Putin označil celou snahu za šlechetnou.

Příbuzní podle čečenských lidskoprávních aktivistů již identifikovali 1779 ruských žen a dětí, které si přejí návrat do vlasti.

Moskva v minulosti repatriovala 122 dětí z Iráku. Jejich příbuzní byli povětšinou stoupenci Islámského státu uvěznění v Iráku.