Českému premiérovi Andreji Babišovi (ANO) se nelíbí návrh víceletého rozpočtu EU. Chystá se udělat vše pro to, aby se unijní rozpočet změnil.

Český premiér Andrej Babiš (ANO) nesouhlasí s návrhem víceletého rozpočtu Evropské unie (EU). Česko podle něj musí podniknout veškeré možné kroky pro jeho změnu. Babiš dále obhajoval pozici menších států EU a ostře zkritizoval francouzského prezidenta Emmanuela Macrona a německou kancléřku Angelu Merkelovou.

„Klíčový pro nás je příští evropský rozpočet. Ten zkrátka navrhli tak, že se nám to vůbec nelíbí. Musíme udělat všechno pro to, abychom ho změnili,“ řekl Babiš na konferenci v Bratislavě, na které vystoupil spolu se slovenským kolegou Peterem Pellegrinim.

Babiš zmínil navrhovaný pokles unijního rozpočtu na roky 2021 až 2027 pro politiku soudržnosti a zemědělství.

Zástupci zemí sdružených v seskupení přátel koheze se vyslovili pro zachování financování politiky soudržnosti, jejímž cílem je snižování regionálních rozdílů v EU.

Babiš i Pellegrini upozornili také na slevy z příspěvků do unijního rozpočtu pro bohatší země EU. Zmínili i dividendy, které pobírají zahraniční investoři z českých a slovenských firem.

Český premiér se zastával menších států EU. Unii podle něj netvoří jen francouzský prezident Emmanuel Macron či německá kancléřka Angela Merkelová.

„My máme ten největší potenciál, protože naši lidé jsou pracovití. Nejsme ve Francii, kde mají zkrácený týden,“ prohlásil Babiš.

Dále se český premiér věnoval tématu přijetí eura, které Slovensko zavedlo již v roce 2009.

„Jsou i výhody, já vidím více nevýhod. Pro nás je důležitá měnová politika, nezávislost České národní banky,“ řekl.

O unijním rozpočtu na období 2021 až 2027 hovořit na mimořádném summitu 20. února. V jeho úvodu bude Slovensko zastupovat Babiš. Slovenský premiér dorazí později, protože se zúčastní televizní debaty před nadcházejícími parlamentními volbami na Slovensku. (pel)