Kotlíkové dotace na výměnu starých kotlů budou nejspíš pokračovat i nadále. Ministerstvo životního prostředí plánuje rozdělit další miliony korun.

Dotace na výměnu starého kotle za nový ekologický budou nejspíš pokračovat, přestože měly skončit právě probíhající 3. vlnou. Protože je však o dotace obrovský zájem, ministerstvo životního prostředí vyjednává s Evropskou unií o další finanční podpoře. Celkově už stát na kotlíkové dotace rozdělil 11,5 miliardy korun. 

Informoval o tom server Novinky.cz.

„O možném pokračování financování kotlíkových dotací v tuto chvíli jednáme na všech stranách. Ať už s Evropskou komisí v rámci nového nastavení Operačního programu Životní prostředí, nebo v rámci pokračování programu Nová zelená úsporám,“ uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) pro server.

Podle Brabce ale není možné v tuto chvíli zajistit, zda a za jakých podmínek to bude možné zafinancovat z evropských zdrojů.

Ministerstvo zemědělství dnes navíc schválilo finanční podporu ve výši 436 milionů korun více než dvěma stům projektů, které pomohou zlepšit kvalitu ovzduší a řešit následky klimatické změny.

Kromě samotné dotace mohou domácnosti v Moravskoslezském, Ústeckém a Karlovarském kraji žádat také o tzv. kotlíkovou půjčku, která pokryje rozdíl mezi výší dotace a cenou kotle.

Zmíněné půjčky jsou bezúročné a nový zdroj vytápění si tak mohou pořídit i rodiny, které nemají našetřené žádné prostředky.

Další miliony korun pošle resort městům a obcím také na nákup ekologických vozidel, zajištění zdrojů pitné vody či na výzkum adaptačních technologií mírnících dopad klimatické změny.

První výzva kotlíkových dotací umožňovala dotace i na čistě uhelné kotle, druhá už pouze na kombinované. V září 2022 skončí možnost provozování kotlů první a druhé emisní třídy, což bylo stanoveno zákonem v roce 2012.

V Česku je v provozu odhadem 300 tisíc nevyhovujících kotlů. (pel)

Kotlíkové dotace rozkradli podvodníci: Získali stovky milionů přes počítačové roboty