Stovky milionů korun na kotlíkové dotace si rozebrali podvodníci.

Kotlíkové dotace ovládla skupina podvodníků. Využila tzv. roboty, tedy programy, které online žádost na peníze na výměnu kotle vyplní a podají během pár vteřin. Předběhnou díky tomu běžné žadatele.

Upozornila na to MF Dnes, jejíž majitel Andrej Babiš je šéfem ANO, která má skrze ministra životního prostředí Richarda Brabce v gesci kotlíkové dotace.

V květnu kraj na severní Moravě rozdělil 380 milionů korun za 54 vteřin.

Podobně to bylo v červnu, kdy za 2 minuty lidé ve středních Čechách rozebrali 515 milionů korun.

A naposledy tento týden. Jihočeský kraj měl rozdat 302 milionů korun. Namísto toho ale web naprosto zkolaboval a byl nedostupný. Nemohli se tam dostat jak žadatelé o dotaci, tak ani úředníci.

„Potíže způsobil enormní zájem žadatelů a využití robotů a jiných programovatelných aplikací,“ uvedl kraj ve vysvětlení na sociálních sítích.

Úředníci poté zjistili, že ze stejné adresy počítače běh pár vteřin dorazily desítky různých žádostí. Ty do systému nahráli tzv. roboti, kteří žádost vyplní během několika vteřin.

Jihočeský kraj poté chyby na své straně odmítl a tvrdil, že soutěž je spravedlivá. Problémy s funkčností internetových stránek totiž měli všichni a jsou prý dostatečně zabezpečené.

Kolaps podle mluvčí kraje Hany Brožkové způsobili lidé, kteří neustále obnovovali stránky, podávali žádosti z více otevřených oken internetového prohlížeče či z více počítačů najednou.

Desítky lidí si však stěžují na ministerstvu životního prostředí, Státním fondu pro životní prostředí i na policii.

 (pel)