Česko v okolí polského hnědouhelného dolu Turów rozšíří síť vrtů, které zjišťují množství podzemních vod.

Stát nechá v okolí polského hnědouhelného dolu Turów u českých hranic rozšířit síť vrtů, které zjišťují množství podzemních vod. Česko za ně zaplatí 600 tisíc korun, výdaj už schválila i vláda. Pomocí 17 nových vrtů by měl probíhat také monitoring ovzduší, hluku, otřesů či poklesu terénu v okolí dolu. Polsko na konci ledna obešlo Česko a navzdory námitkám povolilo rozšíření těžby v dole. 

Obce v pohraničí se záměru dlouhodobě bránily, lidé se totiž obávají hlavně ztráty vody a zvýšení hluku a prachu.

Rozšíření dolu se snaží zabránit Liberecký kraj i ministerstvo životního prostředí. Argumentují také hlavně obavami, že v oblasti Hrádecka a Frýdlantska začne vysychat podzemní voda.

Liberecký kraj už podal stížnost k Evropské komisi, postup Polska považuje za nezákonný.

Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) stát zajistí monitoring podzemní vody, ovzduší, hluku, poklesu terénu a otřesů.

Hladinu podzemních vod již sleduje prostřednictvím sítě vrtů, která se ještě rozšíří o dalších 17 stanic.

Podle ministra je monitoring potřeba mimo jiné pro případné budoucí žádosti o odškodnění.

„Polsko uznalo, že pokud by byly ohroženy dodávky vody, tak je bude kompenzovat. Otázka je jak, jestli finančně, nebo dodávkami vody z jiných zdrojů,“ řekl Brabec.

Polsko nicméně obavy, že příhraničí vyschne, odmítá. Český ministr ale podle serveru ČT24 upozornil, že již v 80. letech kvůli těžbě v Turówě poklesla podzemní voda na Frýdlantsku.

Cena za vrty bude 600 tisíc korun. Celkově mají měření stát jednotky milionů korun.

Důl by se měl rozšířit na 30 kilometrů čtverečních a Poláci plánují těžit do hloubky 330 metrů pod úrovní okolního terénu. Důl se má rozšířit podél silnice z Žitavy do Bogatyně. (pel)

Poláci obešli Česko a povolili rozšíření dolu Turów. Liberecký kraj se chce odvolat

Lidé na Liberecku bojují proti rozšíření polského dolu Turów. Bojí se nedostatku pitné vody