Britové se v ulicích radovali z odchodu Velké Británie z Evropské unie. Aby dali najevo opovržení evropským společenství, pálili vlajky EU a čistili si do nich boty.

Velká Británie opustila po 47 letech Evropskou unii. Desítky tisíc Britů se sešly na náměstí Parliament Square, aby odchod oslavily. Zpívalo se, skandovalo a lidé v opojení z vymanění se z bruselského chomoutu dokonce zapalovali evropské vlajky. Do jedné si dokonce přítomní čistili boty. 

Stoupenci brexitu i zastánci členství se odpoledne začali scházet u sídla britského parlamentu v Londýně a v přilehlé vládní čtvrti Whitehall.

„Budeme mít nezávislost a vytvoříme si vlastní zákony. Budeme zase svrchovaní a od nikoho dalšího už nebudeme dostávat pokyny,“ uvedl jeden z účastníků.

Tisíce lidí tam přišly oslavit odchodu Británie z EU. Na místě se zpívalo a skandovaly, navzdory zákazu lidé popíjeli i alkohol.

Všude vlály britské vlajky. Naopak vlajky EU brexitoví zastánci z radosti pálili. Jedna z vlajek byla dokonce na zemi a kolemjdoucí lidé si do ní čistili špinavé boty.

Na náměstí se ukázali i odpůrci odchodu Velké Británie z Evropské unie. Těch ale postupem času začalo ubývat. Brexitoví odpůrci se pak vydali na pochod k St. John Smith Square.

Brexitový rozvod je ale zatím jen na papíře. Nyní bude trvat dalších 11 měsíců, než bude Británie plně svrchovaným státem.

V bruselských institucích už sice oficiálně britská vlajka nevisí a Spojené království v nich nemá ani zvolené zástupce, do konce letošního roku se bude muset i nadále řídit evropskými regulemi.

V rámci tzv. přechodného období bude mít Británie prostor na to, aby s Evropskou unií vyjednala brexitovou dohodu 2.0 – tedy smlouvu zabývající se zejména podobou obchodních vztahů s evropským blokem.

V současné době je britská ekonomika pátou největší ekonomikou světa. V Evropské unii Británie v tomto ohledu zaujímala po Německu druhé místo a na HDP osmadvacítky se v roce 2015 Británie podílela více než 15 procenty.

Odchod Británie z EU mimo jiné znamená, že v unijní kase bude méně peněz, Londýn patřil k největším čistým plátcům do rozpočtu  Za rok 2018 do něj Spojené království přispělo téměř 13,5 miliardy eur.

Brexit je důsledkem referenda o setrvání Velké Británie v EU z roku 2016. V tom těsně zvítězili stoupenci odchodu. Referendum o setrvání v EU vyvolal konzervativní premiér David Cameron, který plebiscit slíbil v rámci předvolební kampaně. Sám pak v referendu hlasoval pro setrvání v EU.

Británie měla Unii opustit v březnu 2019, od té doby byl odchod třikrát odložen. (pel)