Česko a celý svět panikaří kvůli koronaviru, ale 12 lidí v ČR už zemřelo na běžnou chřipku.

Nejen Česko, ale celý svět panikaří kvůli šíření čínského koronaviru, mezitím však v tuzemsku propukla chřipková epidemie. Na běžnou chřipku už zemřelo v Česku 12 lidí, dalších 57 nemocných se potýká se závažným průběhem. 

Informoval o tom server lidovky.cz.

Chřipková epidemie propukla v Jihočeském, Moravskoslezském a Olomouckém kraji.

Počet nemocných se oproti minulému týdnu u školou povinných dětí zvýšil o 55 procent, u předškoláků o 45 procent.

Lékaři v ČR zaznamenali 57 případů závažného průběhu nemoci, kdy bylo nutné lidi hospitalizovat na jednotce intenzivní péči. Dvanáct lidí pak chřipce podlehlo.

Celkem je v Česku o 30 procent nemocných více než před týdnem. To představuje 1452 lidí s akutní respirační infekcí včetně chřipky na 100 tisíc obyvatel, napsal server.

Svět se mezitím potýká se stále stoupajícím množstvím osob, které onemocněly novou formou koronaviru.

V Česku se zatím podezření na nákazu nepotvrdila. U 20 testovaných vyšly výsledky negativně, další teprve čekají.

Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje, aby lidé dodržovali standardní pravidla, jimiž se snižuje pravděpodobnost přenosu infekčních chorob. Lidé by měli také omezit kontakty s osobami, které projevují symptomy nemoci, jimiž je nejčastěji kýchání a kašlání.

Na infekční kliniku má smysl se obracet jen tehdy, jestliže pobývali v rizikové oblasti, která je dnes uzavřená.

Projevy koronaviru se podobají projevům chřipky. Lékaři ale prozatím neví, jak se nový virus bude chovat. Každý navíc může mít příznaky, které se nemusejí vyskytovat u ostatních.Na koronavirus neexistuje lék nebo vakcína, léčí se jen příznaky. (pel)