Šéfka Evropské komise von der Leyenová a panika kolem klimatu je komická, myslí si exprezident Václav Klaus.

Exprezident Václav Klaus se vysmál nové šéfce Evropské komise Ursule von der Leyenové. Panika EU ohledně klimatu je podle něj komická. Zkáza klimatu nehrozí, což podle něj dokládají „seriózní data a analýzy“.

„Panika lidí, jako je von der Leyenová, je komická, neuvěřitelná a iracionální,“ řekl Klaus na vídeňské konferenci com.sult.

Zároveň varoval před „klimatickým alarmismem“.

Podle něj se naopak mezitím potvrdily teze jeho knihy Modrá, nikoli zelená planeta z roku 2007.

Poznamenal dále, že na současné extrémy počasí je pouze v současnosti upřena větší pozornost.

Klaus dále upozornil, že současná rakouská vládní koalice lidovců (ÖVP) kancléře Sebastiana Kurze a Zelených je pro Českou republiku nebezpečná a představuje pro ni ohrožení.

Česko podle něj nemá alternativu k jaderné energii, jejímiž odpůrci Zelení jsou.

„Nemáme řeky jako v Rakousku nebo něco podobného,“ podotkl.

Exprezidenta ČR by zajímalo, jak chce Rakousko zvládnout změnu energetické politiky, když usiluje dokonce o upouštění od plynu jako zdroje energie.

Staré metody jako „tření liščího ohonu“ pravděpodobně nebudou stačit k pokrytí vysoké spotřeby elektřiny v Rakousku, poznamenal Klaus.

Ostře euroskeptický politik by dále rád viděl radikální reformu Evropské unie a návrat k Evropskému společenství před smlouvami z Maastrichtu a Lisabonu.

Varoval také před hromadnou migrací.

„I když nemám nic proti možnosti cestovat z Prahy do Vídně bez hraničních kontrol, cena za to je velmi vysoká. Tyto lidi pozvaly evropské elity,“ je přesvědčen Klaus. (pel)