Pekaři si stěžovali na příliš laciné rohlíky, které v akci nabízel obchodní řetězec v Česku. Antimonopolní úřad jim pohrozil pokutou za ovlivňování soutěže na trhu.

Pekaři v ČR si stěžovali na příliš levné rohlíky, které v akci nabízel obchodní řetězec Lidl. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) je ale varoval, že pokud by pekaři vyvíjeli tlak na ostatní, aby neprodávali lacino, mohlo by dojít k porušení zákona. Pekařům by tak hrozila pokuta. 

Informoval o tom server Novinky.cz.

Obchodní řetězec Lidl snížil od poloviny ledna ceny rohlíků na 1,50 Kč. Svaz pekařů a cukrářů označil rozhodnutí řetězce za nešťastné.

„Šéf svazu vyjadřuje podivení nad takto nízkou cenou a spekuluje o tom, že některé pekárny dodávají řetězci svoje produkty za podnákladové ceny. Konstatoval také, že bude vyvíjet nátlak na obchodníky, aby pekárenské produkty neprodávali za nízké ceny,” řekl mluvčí ÚOHS Martin Švanda.

Svaz pekařů se totiž obává poklesu cen i u dalších řetězců. Zároveň tvrdí, že na snižování nákladů ve výrobě není prostor.

Do budoucna by to navíc mohlo vést k problémům pekáren, ukončení jejich výroby a nahrazení čerstvého pečiva dopékanými zamrazovanými polotovary.

Podle svazu se v Česku denně vyrobí kolem 13 milionů rohlíků, do řetězců se jich dodává kolem osmi milionů.

„Dodavatelská cena deset haléřů pod výrobními náklady znamená pro obor roční ztrátu 290 milionů korun, které pak chybí na rozvoj, investice, mzdy zaměstnanců,” upozornil ředitel svazu Jaromír Dřízal.

Antimonopolní úřad prý zohledňuje situaci v pekárenském odvětví, ale zároveň upozornil na možné porušení soutěžních pravidel. Podle těch musí každý soutěžitel stanovovat svou tržní strategii nezávisle na ostatních.

„Jestliže by se pekaři snažili společným postupem ovlivnit některého ze svých kolegů, aby neprodával příliš lacino, nebo obdobně tlačili na prodejní cenu obchodního řetězce, mohlo by se jednat o porušení zákona o ochraně hospodářské soutěže. Za porušení soutěžních pravidel přitom hrozí pokuty až do výše 10 procent z obratu soutěžitele,” dodal Švanda pro server. (pel)