Boj s korupcí se v Česku nedaří. V žebříčku vnímané korupce se propadlo na 44. místo. Jedním z důvodů jsou podle mezinárodní organizace Transparency International (TI) kauzy premiéra Andreje Babiše.

Česká republika se propadla v celosvětovém žebříčku vnímané korupce. Klesla o šest pozic na 44. místo. Je tak na úrovni Gruzie a Kostariky. Podle mezinárodní organizace Transparency International (TI), která žebříček sestavuje, je to kvůli kauzám premiéra Andreje Babiše.

„V České republice skandály z poslední doby týkající se ministerského předsedy a jeho snah získat veřejné prostředky pro jeho firmu skrze dotace EU ukazují na zarážející nedostatek politické integrity,“ uvedla Transparency International v mezinárodní verzi své zprávy.

Upozornila také, že skandály ukazují i na nedostatečnou transparentnost financování politických kampaní.

Český premiér Andrej Babiš (ANO) tvrzení TI odmítá.

„Myslím, že korupce u nás významně poklesla. Nepamatuji si za éru mého působení v politice, že by ve vládě nebo někde byl nějaký zásadní korupční skandál,“ řekl premiér, který je v ČR trestně stíhán kvůli kauze Čapí hnízdo.

Dostalo 56 ze 100 možných bodů. Průměr Evropské unie je 64 bodů. Hodnocení je od 0 (obrovská vnímaná korupce) až do 100 (žádná vnímaná korupce).

Na sdílené 44. pozici loni ČR skončila spolu s Kostarikou, Gruzií a Lotyšskem.

V rámci 28 zemí Evropské unie, které mají průměrné hodnocení 64 bodů, je Česko 19. Slovensko je v tomto srovnání s 50 body šesté od konce.

Ještě hůře je na tom Maďarsko, které je se 44 body v EU spolu s Rumunskem předposlední a celosvětově až 70.

V uplynulých letech se Česko na žebříčku pohybovalo nahoru a dolů. Za rok 2015 bylo 37., pak se výrazně propadlo na 47. místo, aby si za rok 2017 polepšilo na 42. pozici. V roce 2018 se vyšplhalo o další čtyři místa výše.

Na prvním místě je stejně jako předloni Dánsko. Nově spolu s Novým Zélandem. Obě země dostaly shodně 87 bodů.

Do první desítky se dostaly ještě Finsko, Singapur, Švédsko, Švýcarsko, Norsko, Nizozemsko, Německo a Lucembursko.

Na úplném konci žebříčku jsou Somálsko (devět bodů), Jižní Súdán (12 bodů), Sýrie (13 bodů), Jemen (15 bodů) a Venezuela (16 bodů).

Nejhorší průměrné hodnocení ze všech regionů má subsaharská Afrika s 32 body. Celosvětový průměr je 43 bodů. (pel)