DAKO-CZ získala 3 nové projekty od společnosti Stadler. Dodá brzdové panely a komponenty do příměstských jednotek platformy FLIRT.

Třemošnická společnost DAKO-CZ získala závěrem roku 2019 tři nové objednávky na projekty brzdových systémů a komponentů pro příměstské jednotky platformy FLIRT. Dodávky brzdových panelů a komponentů budou realizovány od května letošního roku. Jejich celková hodnota se bude pohybovat okolo 3,2 milionu eur (80 milionů korun). Dvě zakázky směřují na polský trh, další do Itálie.

„Společnost STADLER je jedním z našich klíčových zákazníků a jsme rádi, že se naše dlouholetá a úspěšná spolupráce stále prohlubuje. Naše společné obchodní aktivity jsme zahájili v roce 2013, a to dodávkou modulového brzdového systému pro vlakové soupravy FLIRT 3 pro Polské státní dráhy,“ uvedla Dagmar Matúšová, generální ředitelka společnosti DAKO-CZ.

„Nové objednávky na brzdové systémy a komponenty zahrnují dva zcela nové projekty a jednu opci na již realizovanou zakázku z let 2014 a 2015,“ doplnila.

V rámci spolupráce se společností STADLER tak bude od května letošního roku společnost DAKO-CZ do projektu FNM L-4444 dodávat brzdové panely a komponenty.

Jedná se o zakázku na 35 třívozových souprav s možností otevřené opce pro italského soukromého železničního provozovatele FNM S.p.A (Ferrovie Nord Milano). Konkrétně DAKO-CZ zajistí výrobu pneumatických panelů PT1, vzduchojemů, nouzových ventilů, ovládacích panelů, kohoutů, ukazatelů a vzduchojemů.

Dodávka komponentů na 10 vložených vozů je druhým ze zmiňovaných nových projektů DAKO-CZ v rámci spolupráce se společností STADLER. Odstartuje v květnu letošního roku a koncovým zákazníkem bude Łódzka Kolej Aglomeracyjna v Polsku.

V rámci tohoto projektu označeném jako Lodz L-4465 DAKO-CZ vyrobí a dodá pneumatické panely, vzduchojemy a dvojité ukazatele.

Plně klimatizované elektrické příměstské jednotky pro polskou oblast Łódź nejenže splňují veškeré bezpečnostní prvky, nabízejí cestujícím maximální komfort při jízdě, ale disponují i moderním informačním systémem pro cestující. Příměstská jednotka dosahuje maximální rychlosti 160 km/hodinu.

Třetím aktuálním projektem je dodávka brzdových panelů a komponentů na 12 osmivozových souprav příměstských jednotek.

Jde o opci na již dříve realizovanou zakázku z let 2014-2015, kdy DAKO-CZ do Polska dodalo brzdové panely a komponenty pro 20 osmivozových souprav.

Brzdové panely DAKO-CZ dodá na jednotky FLIRT 3 určené pro provozovatele PKP Intercity S.A a konkrétně budou zahrnovat pneumatické panely, nosiče panelů, vzduchojemy, kohouty, ukazatele, nouzové ventily a ovládací páky. Zakázka bude kompletně realizována v letech 2020-2022. (pel)