Premiér Babiš bude možná létat letadlem, jež státu dodá firma Omnipol spojená s Richardem Hávou. (Ilustrační foto: redakční koláž)

Ministerský předseda Andrej Babiš bude možná létat letadlem, jež státu dodá firma Omnipol spojená s Richardem Hávou. Tedy osobou, kterou Babiš ve svých dřívějších projevech démonizoval v souvislosti s působením Miroslava Kalouska v resortu ministerstva obrany. Premiér by tak létal v letadle z „druhé ruky“ dodaném firmou svého „úhlavního nepřítele“.

Ministerstvo obrany se snaží modernizovat tzv. vládní letku, tedy letouny, jež ke svým cestám používají nejvyšší ústavní činitelé ČR, jako je například i předseda vlády.

Resort proto hledá spolehlivější náhradu za letouny Jak-40 a Challenger. Požadovaný stroj s minimálním doletem 8000 kilometrů má poskytnout pohodlí pro 14 až 19 cestujících.

Ministerstvo obrany již v říjnu 2019 vypsalo na „vládní letoun“ tendr v hodnotě 800 milionů korun. Dostalo 3 nabídky, z nichž úřad dvě nabídky vyloučil.  Podle neoficiálních informací tak v soutěži zůstala pouze společnost Omnipol spojovaná se zbrojařem Richardem Hávou.

Babiš: „Já nevím, kam nosili ty provize za gripeny… Kde Háva mu to skladuje, jestli v Rakousku nebo ve Švýcarsku. Kde to všechno má, co tady nakradl za ta léta“.

Omnipol nabídl zánovní tryskáč Global 5000 kanadského výrobce Bombardier.

„Byl vybrán uchazeč s nejnižší nabídkovou cenou,“ uvedl pro LN Jan Pejšek, mluvčí ministerstva obrany.

Tendr však dosud nebyl uzavřen, protože jedna z neúspěšných firem podala proti jeho výsledku námitku. Nyní běží zákonná lhůta související s jejím vypořádáním.

I zbylí dva účastníci říjnového tendru byly zprostředkovatelské firmy a obě také nabízely zánovní letoun Global 5000.

Ministerstvo obrany poptávalo v tendru letoun, který by měl nejméně čtyři křesla u stolku. S tím, že v něm musí být možné vytvořit nejméně šest míst na spaní například ve formě rozložitelných polohovatelných křesel nebo divanu. Požadovaný letoun nesmí mít nalétáno více než 4000 hodin.

Má být schopen s deseti cestujícími doletu více než 8000 kilometrů. Nový letoun bude z kategorie business jet.

Důvodem nákupu je zastaralost některých letadel, které má armáda pro přepravu ústavních představitelů k dispozici.

Krátká lhůta: Zrušený tendr

Výběrové řízení na dodávku novějšího vládního letounu má ovšem poněkud komplikovaný průběh. Resort obrany již dříve v minulém roce vypsal tendr, jehož výsledek však nakonec musel úplně zrušit. Přihlásil se do něj totiž jediný zájemce, a to údajně jen Omnipol.

Důvodem tak „nízkého zájmu“ o tendr byl ovšem fakt, že lhůta na podání nabídek byla krátká. Podle některých pozorovatelé nepřiměřeně a podezřele.

Na podání nabídky, která zahrnuje i servis a proškolení personálu, byly jen dva týdny. Nabídku tak stihl podat pouze Omnipol. Toto výběrové řízení proto nakonec bylo zrušeno.

Babiš kontra Háva

Pokud by v novém tendru na vládní letoun, zahájeném v říjnu loňského roku, nakonec – i po vypořádání námitky – uspěla firma Omnipol, jednalo by se o rozporuplný vývoj zejména z důvodu vztahu předsedy vlády k byznysmenovi Richardu Hávovi.

Tomu je vyčítáno, že pod jeho vedením získával Omnipol od ministerstva obrany lukrativní státní zakázky a to v dobách, kdy v resortu působil Miroslav Kalousek. Háva již ve vedení firmy nepůsobí. Podle všeho je však jedním z majitelů firmy Omnipol.  Podle portálu euro.cz vlastní dnes Omnipol Richard Háva a jeho dva synové.

V kontextu politických sporů s představitelem opoziční TOP 09 Miroslavem Kalouskem zaútočil Andrej Babiš několikrát velmi nevybíravě i na podnikatele Richarda Hávu.

V roce 2015 v Poslanecké sněmovně Babiš směrem ke Kalouskovi například prohlásil: „Tenhle člověk mi tady něco káže, to je neuvěřitelné, taková drzost. Já kdybych měl za sebou to, co on, tak lezu kanálama. Já mám střet zájmů, to všichni věděli. I voliči. Ale pan Kalousek nehlásil střet zájmů s Hávou, když Háva prodal solár ČEZu. Ani nehlásil svůj byt, že zdědil od Hávy“.

Jindy zase Babiš na Kalouskovu a Hávovu adresu uvedl: „Já nevím, kam nosili ty provize za gripeny… Kde Háva mu to skladuje, jestli v Rakousku nebo ve Švýcarsku. Kde to všechno má, co tady nakradl za ta léta“.

Babiš také dříve mimo jiné podotkl, že stát možná bude muset přestat obchodovat se zbrojařskou firmou Omnipol, i když v ní přítel Miroslava Kalouska Richard Háva už údajně nepůsobí.

„Nakrmen Kalouskovými zakázkami si podle médií užívá někde ve Švýcarsku. No a panu předsedovi klubu TOP 09, či jeho bývalé ženě, po něm aspoň zůstal byt na Veleslavíně,“ zdůraznil Babiš.

Firma Omnipol dříve zprostředkovávala například i nákup armádních letounů CASA. Dodnes kvůli údajnému předražení zakázky čelí obžalobě exministryně obrany Vlasta Parkanová a ředitel tehdejší sekce vyzbrojování ministerstva obrany Jiří Staněk.

Omnipol dnes zajišťuje servis a údržbu letounu vládní letky Cl-601-3A Challenger, rovněž od společnosti Bombardier.