Odbory zkritizovaly stravenkový paušál, který plánuje zavést Babišova vláda. Firmy by podle odborářů peníze zneužívaly a změna by navíc mohla mít negativní dopad na zdraví lidí, kteří by peníze nemuseli využívat na obědy.

Stravenkový paušál, který se chystá zavést Babišova vláda hnutí ANO a ČSSD, se promítne do odvodů a zaměstnavatelé budou peníze zneužívat. Uvedl to předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. Zaměstnanci by podle návrhu nově místo stravenek dostávali peníze na účet a firmy by nemusely platit provize stravenkovým firmám. Změna by navíc mohla mít negativní dopad na zdraví lidí, kteří by peníze nemuseli využívat na obědy.

„Může to znamenat dopad do příjmů státního rozpočtu i zaměstnanců. Výsledek může být, že zaměstnanec dostane o nějakou korunu více, ale promítne se mu to do zdravotního a sociálního pojištění,“ uvedl Středula.

Odbory se kvůli chystanému plánu sešli v tomto týdnu s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Jednání mají pokračovat za dva týdny.

Po Babišově kabinetu požadují, aby návrh přesně propočítal. Tvrdí navíc, že řada zaměstnavatelů příspěvek státu zneužije a zaměstnancům ho započítá do mezd.

Upozornily navíc, že zavedení stravenkového paušálu navíc negativně ovlivní zdraví lidí. Zaměstnanci by totiž peníze nemuseli využívat na stravování. To by mělo dopad i na restaurace v Česku.

„Zájem České republiky by měl tedy být spíše na podpoře rozvoje závodního stravování a jiných forem stravování v zaměstnání než na opaku a stát by měl mít zájem na celkovém zlepšení fungování tohoto systému,“ uvedla mluvčí ČMKOS Jana Kašparová.

Předsedu vlády Babiše informace odborů překvapily.

„Tvrdí, že stát by přišel o peníze. Musíme se setkat s paní ministryní Schillerovou a zástupci financí a pozveme i zaměstnavatele, protože se jich to týká. Pokud odboráři tvrdí, že zaměstnavatelé se těší na to, že dostanou peníze, ale lidem je nedají, tak to je nepřijatelné,“ řekl. (pel)